Да ли су ове коцке први корак ка правим Трансформерсима?

Mashable
Да ли су ове коцке први корак ка правим Трансформерсима?

Како се приступ према роботици у научној заједници мијења и еволуира током времена, истраживачи проналазе све интересантније начине да манипулишу физичким структурама и јединственим способностима конструкција са вјештачком интелигенцијом.

Један посебно револуционаран приступ модерном роботу зове се М-блок, у питању је модуларни робот у облику коцке који функционише са мноштвом других идентичних блокова како би заједно градили промјењиве структуре различитих облика.

М-блок је развио Џон Романишин, научник са МИТ лабораторије за науку и вјештачку интелигенцију, заједно са својим колегама.

Зато што М-блок нема спољних дјелова који могу да се помјерају, његова унутрашња покретачка динамика, унутрашњи замајац који је у стању да изведе 20.000 револуција у минуту, ствара утисак да коцку помјерају невидљиве силе.

Са спољне стране коцке налазе се магнети, осам са сваке стране коцке и цилиндрични магнет на свакој ивици. Ови магнети дозвољавају сваком блоку да се лако закачи за други без обзира на његов вертикални или хоризонтални положај.

Комбинација покрета изазваних замајцем заједно са магнетним везама омогућава М-блок коцкама да се константно трансформишу у бројне облике .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана