Да ли пиво може да одагна прехладу?

Агенције
Да ли пиво може да одагна прехладу?

Иако већина нас током зимских дана посеже за топлим чајем, истраживачи у Јапану тврде да би први избор требало да буде пиво уколико желимо да се заштитимо од прехладе.

Нова студија спроведена у Јапану тврди да нам кључни састојак пива може помоћи да одагнамо прехладу, пише Daily Mail.

Истраживачи са Медицинског универзитета Сапоро открили су да је хумолон, хемијска супстанца из хмеља, био изузетно ефикасан против респираторног синситиалног РС вируса као и да посjедује анти-упална својства.

Јан Фучимото, истраживач за компаније које се баве производњом пива, том приликом изјавио је: „РС вирус може да изазове озбиљну упалу плућа као и проблеме са дисајним путевима, поготово код беба и малишана, али тренутно не постоји вакцина која би могла да помогне".

Истраживачи се надају да ће ускоро бити у могућности да створе храну са хумулоном, као и безалкохолна пића за дjецу и одрасле.

Они су такође упозорили да је присуство хумолона изузетно мало у пиву и да је потребно попити велике количине овог напитка да би остварили неки анти-вирусни учинак што није препоручљиво због штетног дејства које пиво у већим количинама може да испољи, попут дехидрације, претераног гојења и социјлано неприхватљивог понашања.

Међутим, један од водећих стручњака када је пиво у питању, професор Рамон Етрух из Универзитетске болнице у Барселони, раније је изјавио да једна јединица пива може бити довољна како би се осjетили здравствени бенефити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана