Да ли можете надмудрити шимпанзу?

Daily Mail
Да ли можете надмудрити шимпанзу?

Шимпанзе можда дjелују мање интелигентно од људи, али кад једни другима изађемо на црту, ови примати често излазе као побjедници.

Истраживачи из Кјота открили су да су наши далеки рођаци били бољи у предвиђањима како ће се противници понашати, а те тактике памте и сада.

Они тврде да је то зато што шимпанзе имају боље краткорочно памћење и компетитивнији су по природи, док људи више теже сарадњи.

Научници Института за проучавање примата Универзитета у Кјоту суочили су људе и шимпанзе у једноставној игри скривања названој Игра истраге.

Игре су играли или двије шимпанзе или два човјека тако што су сједели једни другима окренути леђима гледајући у екране рачунара.

Циљ је био да одаберу једну од двије плаве кутије на лијевој или десној страни екрана, а затим противнику покажу који избор су направили.

Циљ играча био је да одаберу супротно од противника, уколико су били у улози "скривача". С друге стране, трагачи су побјеђивали ако направе исти избор као противник.

Истраживачи су примјетили да шимпанзе константно биљеже боље резултате од људи, стоји у извјештају објављеном у часопису Svientific Reports, а преноси Daily Mail.

Професор Колин Камерер каже: "Док младе шимпанзе појачавају такмичарски дух сталним вjежбањем, код људи се од компетитивности у дjетињству понашање помjера ка сарадњи, захваљујући нашој посебној вjештини – језику".

Камерер каже да бољи резултати шимпанзи можда могу бити резултат одличног краткорочног памћења, док је њихов такмичарски дух резултат потребе за сталним потврђивањем статуса у друштву и положаја у хијерархији.

Иако су та објашњења спекулативна, нове технологије ће можда омогућити да мапирамо дијелове мозга на које се ослањају људи и шимпанзе, како бисмо уочили праве разлике, каже Камерер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана