Да ли мачку треба држати унутра или је пуштати напоље?

Index.hr
Да ли мачку треба држати унутра или је пуштати напоље?

Мачка вам чежњиво гледа кроз прозор као да је нешто вуче напоље. Прије него што је пустите, научите све разлоге за и против пуштања мачака "у живот".

Мачке су освојиле срца стотина милиона људи широм свијета. Неки их држе у својим домовима, а други пуштају напоље како би истраживале и уживале у пространствима која се крију изван четири зида.

Мачке које излазе често су здравије због тога што су виткије, у бољој физичкој форми и хране се храном коју улове, која је изворно намијењена мачкама. Међутим, болести узроковане паразитима, тровањем и инфекцијама много су чешће код мачака које излазе у скитњу.

Мачке које живе унутра углавном не долазе у контакт с врло опасним вирусом мачје леукемије (FeLV) и мачјим имуносупресивним вирусом (FIV) јер се не излажу опасности да их угризе друга мачка. Мачке које излазе требало би редовно вакцинисати против FeLV-а.

Неким ће мачкама слободан боравак напољу значајно емоционално годити. Међутим, те би исте мачке могле да постану нервозне, фрустриране па чак и агресивне када их затворите у кућу.

Дивље и домаће мачке које се сукобљавају због територија могу представљати опасност за вашу мачку. Према процени америчког ASPCA-а, процијењено је да у САД мачке које живе напољу досегну тек једну четвртину животног века мачке која живи искључиво унутра.

Било да живи напољу или унутра, направићете јој велику услугу ако је кастрирате, јер се и кућне мачке радо повремено искрадају и друже с другим мачкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана