Да ли љети носити чарапе?

Aгенције
Да ли љети носити чарапе?

Нека од питања која готово сви себи постављамо доласком врућина јесу да ли чарапе штите наше ноге љети или само помажу знојење али и да ли одабрати памук, најлон или можда пробати са вуном?

Стопала имају много знојних жлијезда, близу 250 хиљада. Наше ноге се зноје чак и без икаквог напрезања. Још више се зноје уколико стојимо читав дан, ако је вруће или им је тијесно у патикама или ципелама направљеним од вјештачких материјала. Памучне чарапе чувају зној уз кожу и могу довести до неугодног мириса и појаве жуљева. Љекари савјетују ношење вунених или свилених чарапа и нове материјале попут DriMaxa, који држе зној даље од коже.

Без чарапа, велика количина зноја се апсорбује у улошке или горњи дио обуће па је потребно 24 до 48 сати да се потпуно осуши. Гљивице које живе на нашој кожи лакше се размножавају у топлој, мрачној и влажној околини, што погодује развоју атлетског стопала. Ове гљивице се зову тинеа педис, а могу се проширити чак и на препоне.

Атлетско стопало изазива црвенило, оштећену кожу и свраб, поготово између прстију. Може се проширити и на нокте па их учинити жутим, а бактерије могу довести и до секундарне инфекције која ноге чини црвеним и натеченим.

Чарапе сакупљањем зноја смањују ризик од атлетског стопала, али само ако се мијењају бар једном дневно. Улошци у ципелама дјелују на сличан начин. Уколико ипак желите да ходате без чарапа, требало би да стално мијењати обућу, како би се могла темељно осушити.

Након што су војници почели често обољевати од атлетског стопала, америчка војска је спровела детаљне студије како спречити ово стање. Студија је открила како су војници који су два мјесеца носили кожне сандале смањили ризик од инфекције на само 3,5 посто, за разлику од војника који су носили уобичајену војну обућу, а чији је ризик од инфекције износио 28 посто.

Војска је препоручила да се ноге одржавају сувим и чистим, а да се купке за ноге што мање користе, јер помажу инфекцији. У ситуацијама у којима се сандале не могу носити, препоручили су чарапе које добро упијају зној и дезодоранс за ноге и креме против гљивица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана