Да ли је ово најиритантнији звук на свијету?

Telegraph
Да ли је ово најиритантнији звук на свијету?

Два умjетника створила су скулптуру која појачава звук лупања крила комараца не би ли промjенили начин на који их посматрамо.

За већину људи звук зујања који стварају крила комарца је прилично иритантан и непожељан.

Међутим, два умjетника су поставила инсталацију која појачава управо овај звук како би показали њихово „прелијепо" пјевање.

Робен Мејр и Али Момемни жељели су да се супротставе негативној слици коју комарци имају код већине људи и створе својеврсно „примирје".

У њихову скулптуру уграђени су микрофони који се ослањају на буку коју ствара махање крила комараца док они то чине као одговор на музку која се њима пушта на минијатурним звучницима.

Умјетници користе посебан лијепак како би инсекте држали на мјесту и инсистирају да су инсекти поптуно безбједни и да по њих не постоје никакве пријетње.

Два умјетника на ову акцију инспирисао је један истраживачки рад који је показао да комарци прилагођавају фреквенцију помјерања својих крила према френквенцији других комараца око њих.

У њиховој инсталацији користе се три комарца којима се пушта исти иста мелодија, која имитира зујање другог комарца, тако да инескти могу да прилагоде своје махање крилима са звуком који им се пушта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана