Да ли је еволуција заустављена?

Independent.co.uk
Да ли је еволуција заустављена?

Упркос модерном начину живота, тешким пословима и строгим дијетама које имају велики утицај на природну селекцију борбе живота и смрти, најновије истраживање је доказало да људи и даље еволуирају.

Опадање стопе смртности и повећање броја чланова породице западног свијета од почетка индустријске револуције прије 250 година, није спречило Дарвинову еволуцију да врши свој ефекат на људске гене, изјавили су научници.

Истраживачи су анализирали црквене податке броја рођених, умрлих и склопљених бракова у седам парохија у Финској од почетка 18. вијека и закључили су да се еволуција још увијек одвија упркос драматичним културним промјенама.

"Ми се и даље развијамо. Све док неки појединци имају више, а неки мање дјеце, постоји потенцијал за еволуцију," изјавила је Елизабет Болунд са Универзитета Упсала у Шведској.

"Докле год постоји варијација у популацији, што се репродукције тиче, постојаће и разлика у репродуктивном успјеху, што значи да ће увијек постојати нешто на чему природна селекција треба да ради," додала је Др. Болунд.

Неки научници су вјеровали да је људска еволуција прекинута због утицаја пољопривреде, модерне науке и технологије на процесе природне селекције, али се то ипак доказало као нетачно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана