Да ли ћемо овако летjети у будућности?

Aгенције
Да ли ћемо овако летjети у будућности?

Ако инжењерски тим компаније "Аирбус" успије да у дјело спроведе бар дио недавно представљених иновативних ријешења, у скорије вријеме очекује нас више него узбудљиво путовање небом, преноси BBC.

 "Летење ће у будућности морати да буде приступачно како људима, тако и са становишта заштите животне средине. Тренутно остајемо без нафте и морамо да пронађемо друга рјешења. Дио проблема може бити ријешен уз помоћ технологије, али остатак морамо потражити на пољу алтернативних извора енергије", казао је Бастиан Шефер, инжењер компаније "Аирбус".

Због тога његов тим научника ради на проналажењу нових ријешења у авиосаобраћају. Дио досадашњих проналазака представили су на недавно одржаној конференцији "TEDGlobal" у Единбургу.

Авиони чипкасте структуре једна су од најзанимљивијих, али и најрадикалнијих идеја које Шефер предлаже. Такав модел авиона могао би бити направљен уз помоћ 3D штампача.

Инспирисан људским тијелом, дизајн тог авиона одликује велика снага, али истовремено и велика лакоћа. То, бар у теорији, значи да ће и трошкови летења бити знатно мањи.

Унутрашњост авиона била би подјељена на неколико зона, које би замјениле данашњи "традиционални" распоред сједишта. Сједишта би свакако била покретљивија, како би се њихов распоред прилагођавао сваком лету, а осим тога варирала би и њихова величина у зависности од грађе путника.

У предњем дијелу авиона била би смјештена "зона за здравље", за путнике који имају здравствене проблеме. Ту би био уграђен низ уређаја за праћење стања здравља путника и прву помоћ.

Један дио предвиђен је и за спорт и рекреацију, с тим што би у овом случају на располагању биле вирутуелне спортске игре.

Што се пртљага тиче, предложен је већи простор за улазна врата, како би путници могли да се укрцају у авион заједно са пртљагом. Пртљаг би се потом смјештао у ниво испод сједишта, како би била избјегнута претрпаност у авиону.

Како би до њих допрле и нове, свјеже и креативне идеје, Шефер је на конференцији позвао све заинтересоване студенте да им се јаве са својим рјешењима, како би заједно промјенили данашњи концепт летења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана