Да ли ће љекари икад повјеровати у рај?

Агенције
Да ли ће љекари икад повјеровати у рај?

Да ли је могуће научно доказати постојање “искустава блиске смрти” или барем направити нову дефиницију овог појма?

Ел Саливан, тада 56-годишњи камионџија, умало је умро 18. јануара 1998. Неколико дана раније примјетио је неравномјерне откуцаје срца и отишао код љекара, гдје је једна од његових артерија потпуно блокирана и љекари су били принуђени да изврше хитну операцију четвороструког бајпаса.

Тада је Ел Саливан напустио своје тијело.

У присјећању послије две године, Саливан је причао о свом искуству блиске смрти:

“Почео сам своје путовање лебдећи навише и нашао сам се у густој, црној, магловитој атмосфери... Издигао сам се изнад неког простора који је подсјећао на амфитеатар... Могао сам да дохватим зид и погледам преко њега у простор. На моје изненађење, угледао сам себе. Лежао сам на столу покривен свијетло плавим чаршавом, а моје груди биле су отворене. Видео сам своје срце које се налазило на некој врсти малог стакленог стола”.

Овакве ситуације препричали су многи и постоји могућност да се Саливан у стању у ком се налазио присетио истих, будући да је о томе сигурно раније чуо у телевизијским филмовима и емисијама.

Међутим, он сјећа још нечега:

“Могао сам да видим свог хирурга који је само неколико тренутака раније објашњавао шта ће морати да ураде док ме буду оперисали. Изгледао је некако збуњено и смијешно. Помислио сам да млати рукама као да покушава да полети”.

Саливан наставља и даље – видио је преминулу мајку и зета, а засјало је и чувено “свијетло на крају тунела”. Усљедили су осјећај еуфорије и мира, али од свега тога, најзанимљивији дио било је управо поменуто млатарање рукама.

То је нешто што Саливан, који је био несвјестан током операције, не би могао да види.

Оно што се заправо десило у операционој сали је да је др Таката, његов хирург, млатио рукама прије него што је навукао хируршке рукавице.

Наиме, према сопственом признању, навикао је да држи шаке уз груди, како би себе спријечио да нешто дотакне, а лактовима даје инструкције асистентима.

Искуства какава је доживио Саливан су један од друштвено признатих елемената онога што називамо “искуством блиске смрти”.

Ипак, нису једини.

Брус Грејсон, психијатар Универзитета у Вирџинији и према мишљењу многих “отац проучавања искустава блиске смрти”, развио је скалу од 16 нивоа, а како би неко ко је имао такво искуство “положио”, треба да опише седам или више ствари са листе.

Вјечина је позната, нарочито људима који су и раније читали о овој теми – тунел, бљештава свјетлост, осјећај љубави, “премотавање” цијелог живота и тако даље.

На листи је и неочекивано “примјећивање непријатних звукова или буке”.

Већина испитаних пацијената која је “положила”, била је религиозна, али не сви.

Бивши атеиста Хауард Сторм, написао је књигу “My Descent Into Death ” која описује његов близак сусрет са смрћу и каснији прелазак у Уједињену цркву Христа.

Постоје безбројне неуробиолошке и хемијске хипотезе о томе зашто се јавља такво искуство – да је то посљедица анестетика (теорија пада у воду код људи који чак и нису хоспитализовани), отпуштања ендорфина, аноксије (недостатка кисеоника у мозгу), па и привремене стимулације ушне шкољке.

Ипак, нико није доказао ни објаснио зашто се јављају искуства блиске смрти.

Истраживачи су чак тестирали да ли ће људи који су се подвргавали ризичним операцијама, тврдити да су се нашли “с оне стране”, тако што су на плафон окачили неколико плоча са сликама које су видљиве само из ваздуха.

Свако ко тврди да је напустио своје тијело и лебдио по просторији, морао би видјети те слике, образложили су истраживачи.

Нажалост, нико од четири испитаника није рекао да је имао такво искуство.

Ипак, слично истраживање ће бити поновљено.

Сем Парнија, директор истраживачког центра за реанимацију у Стони Бруку (Њујорк) покреће “Пројекат бесмртности”, чији је циљ да одговори на питања “искустава блиске смрти” као и друга везана за живот послије смрти.

Парниа планира да пројектује разне компјутеризоване слике и звукове у собама пацијената, а када буду поново свијесни, биће детаљно испитани о томе да ли су нешто видјели или чули, током боравка “с оне стране”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана