Чудо у Орегону: Допловио цијели док из Јапана VIDEO

Танјуг
Чудо у Орегону: Допловио цијели док из Јапана VIDEO

Орегон - Огромни плутајући док који је отргнут приликом удара цунамија у Јапану прошле године избачен је ових дана на плажу обале код Орегона, преноси Танјуг.

Вјерује се да је то највећи предмет који је послије цунамија марта прошле године допловио до западне обале Сједињених Америчких Држава.

Више од 20 метара дугачка правоугаона структура, сачињена од метала и бетона, примјећена је у понедјељак како плута у близини обале, да би је затим висока плима избацила на плажу Агату, 160 километара југозападно од Портланда.

Представник Орегонског уреда за паркове и рекреацију контактирао је јапанске дипломате који су потврдили да је то плутајуће пристаниште које је цунами повукао од обале 11. марта 2011. и које је плутајући прешло пут од 8.850 километара преко Пацифика током посљедњих 15 мјесеци.

Замјеник генералног конзула јапанског конзулата у Портланду Хирофуми Мурабаиаши рекао је да је то један од четири плутајућа дока које је цунами повукао са собом.

- За остала три не знамо гдје се налазе, нити да ли плутају океаном или су потонула - рекао је дипломата.

Он је потврдио да је док дошао из Јапана, послије цунамија, на основу јапанских написа и знакова који су се налазили на разним мјестима морским алгама и шкољкама прекривеног плутајућег пристаништа.

На доку су биле и гуме са написима “Шибата, Јапан”.

Представник ОПРД рекао је да је док већи од отргнутог брода- коче који је допловио до Аљаске у априлу, или бродског контејнера са моторциклом Харлеи-Дејвидсон у себи, који је избачен на плажу у Канади у мају.

- Контејнер са моторцилклом је знатно мањи од овог дока. Свакако ово је највећа ствар која није брод, а која је избачена на обале Орегона у посљедњих 17 година по мом сјећању - рекао је Крис Хавел.

Плутајући док је одмах испитан на радиоактивност, пошто су катастрофални земљотрес и цунами довели до нуклеарног акцидента у нуклеарој централи Фукушима на источној обали Јапана.

- Утврђено је да нема радиоактивних честица на доку - рекао је Хавел.

Море избацује разне остатке послије јапанског цунамија на америчку и канадску обалу, а стручњаци предвиђају да доћи до праве најезде отпада наредних мјесеци.

Јапански званичници су потврдили да је плутајуће пристаниште 20 метара дуго, шест метара широко и два метра високо дошло из луке Мисава, у префектури Аомори на сјеверном дијелу Јапана.

Представник конзулата је рекао да је док могао да плута, јер је направљен од бетона и стиропора.

- Споља је бетон са неким челичним кабловима, а у унутрашности је стиропор. То је разлог што је он могао да плута морем. Сам док не садржи било који опасан материјал. Власник дока не жели да им се он врати - рекао је дипломата који је изразио вјеровање да ће док бити изложен у Орегону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана