Чудо природе: Птице савладале проблем радијације

Klix.ba
Чудо природе: Птице савладале проблем радијације

У високим дозама радијација може имати ужасне и смртоносне посљедице на људе али и животиње. Међутим, да ли се организам може прилагодити ниском нивоу радијације? Међународна група истраживача тврди у новој студији како је то могуће јер су то успјеле птице.

У студији истраживачи су анализирали дугорочне ефекте ниског нивоа радијације на популацију птица близу Чернобиља у Украјини гдје се 1986. године догодила нуклеарна катастрофа. Претходне студије показале су да птице из те области имају већи проценат преживљавања од оних које живе близу јапанске Фукушиме која је доживјела нуклеарну катастрофу 2011. године.

Истраживачи мисле да је разлог тај што су птице имале више времена да се навикну на радијацију, тако да су одлучили да тестирају теорију узевши узорке перја и крви 13 врсти птица у зонама високе и ниске радијације у близини украјинског реактора.

Открили су како птице које живе у подручју високе радијације имају много већи ниво глутена у крви који помаже животињама да се ослободе шетних молекула који се стварају када радијација долази у контакт с биолошким ткивом.

Глутен је повезан и са смањењем генетског оштећена птичјих ћелија. Конкретно речено, открића студије указују на то да је хронична изложеност радијацији узроковала адаптацију птица на штетне ефекте радијације које сада нормално живе у озраченим зонама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана