Чудесне приче људи који су након можданог удара постали друге особе

Агенције
Чудесне приче људи који су након можданог удара постали друге особе

Стручњаци кажу да није неуобичајено да можда удар узрокује психичке, емоционалне и бихевиоралне промјене, но неким људима оштећења на мозгу узрокована можданим ударом окренула су им животе наглавце...

1. Претрпио мождани удар и изгубио способност да се осјећа тужно
68-годишњи Малколм Мјут претрпио је мождани удар који је оштетио фронтални дио његовог мозга, дио који управља емоцијама. Као резултат тога, изгубио је способност да се осјећа тужним.

“Никада нисам депресиван. Туга ионако неће ништа помоћи. Свакако бих радије био увијек сретан, него обратно. То је уствари предност”, коментарисо је умировљени возач камиона.

2. Играч рагбија након можданог удара постао гаy фризер
Бивши играч рагбија Крис Бирч доживио је мождани удар на тренингу, а након што се пробудио открио је да је хомосексуалац.

26-годишњак је прије можданог био хетеросексуалац заручен за дјевојку, но након можданог прекинуо је заруке, оставио посао у банци и постао фризер.

3. Енглез након можданог удара говори само велшки језик
Након повреде мозга узроковане можданим ударом, 81-годишњи Енглез Алун Морган заборавио је свој матерњи језик те проговорио велшким језиком за којег је мислио да га никада није научио.

Морган је одрастао у Енглеској и већину свог живота говорио је само енглеским. У Њалесу је посљедњи пут био 70 година прије можданог удара.

Љекари вјерују како је Морганово искуство узроковано поремећајем мозга званим афазија - оштећењем дијелова мозга који управљају кориштењем језика. Такође, постоје назнаке да је Морган научио помало велшког док је био млад. Као дијете живио је са својом баком која је говорила велшки, а током Другог свјетског рата заједно с другом дјецом послан је у Велс  како би избјегао њемачко бомбардовање.

4. Након можданог удара жена проговорила с јамајчанским акцентом
Линда Нолкер из Њукастла пробудила се након можданог удара и сазнала да је потпуно промијенила свој нагласак. Стручњаци вјерују како 60-годишњакиња има синдром страног нагласка, стање у којем пацијенти говоре другачије након повреде мозга. Линда је један од само 50 регистрованих случајева тог синдрома у посљедњих 65 година.

Њалкер се не свиђа то што јој се догодило јер се сада осјећа као друга особа. “Моја шогорица каже да звучим талијански, мој ми брат каже да звучим словачки, а неко трећи ми каже да звучим француско канадски. Посљедње што сам чула је да звучим јамајчански, једноставно не знам како бих то објаснила”, казала је Њалкер, преноси оддее.цом.

5. Након можданог удара мушкарац постаје дигитални умјетник
Кен Волтерс није био умјетнички тип прије него ли је претрпио мождани удар 2005. године. Након страшне несреће коју је преживио, бивши је инжењер остао у инвалидским колицима и без посла, а што је резултовало 19-годишњом депресијом.

Када је изгледало да не може бити горе, Волтерс је претрпио мождани удар. Но, мождано крварење које је могло учинити Волтерсов живот још тежим, дошло је с неочекиваним даром. Волтерс се почео развијати као дигитални умјетник што је довело до тога да је покренуо уносан посао и основао властиту фирму у доби од 51 године.

6. Жена након можданог удара почиње осјећати фантомску трећу руку
Ово невјеројатно искуство догодило се једној Швицарки која је тврдила да осјећа да има трећу руку.

Љекари су је послали на претраге, а њена неурологиња појаву је назвала вјеродостојном. Наиме, када су љекари жену замолили да покрене своју фантомску руку, њен је мозак на то реаговао као да она уистину постоји те као да би могла бити помакнута. Када су љекари од ње тражили да се почеше по образу, активирали би се дијелови мозга који се односе на додир.

При том се активирао и визуални кортекс што је индицирало да је пацијентица доиста и видјела фантомску руку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана