Црвено море спасава Мртво море

РТРС
Црвено море спасава Мртво море

Вашингтон Потписан је историјски договор за спасавање Мртвог мора, тако што ће примати воду из Црвеног мора кроз 180 километара дуг цјевовод.

Овај договор је разматран годинама, али су га тек сада потписаале палестинске власти, Јордан и Израел у Вашингтону.

Овај пројект доводиће 200 милиона кубних метара из фабрике за десалинизацију на обали Црвеног мора у Јордану. Вода из Црвеног мора је потребна како би се спријечило исушивање Мртвог мора.

Ниво воде Мртвог мора, између Израела и Јордана, опао је за 25 метара у посљедњих 50 година, а стручњаци предвиђају да би до 2050. могло потпуно нестати уколико се не предузму потребне мјере. Мртво море сада сваке године губи више од једног метра нивоа.

Споразум је довео дугоочекивани цјевовод на један корак до завршетка, а сама идеја о повезивању два мора старија је од једног вијека.

Фабрика за десалинизацију воде биће изграђена у јорданској луци Акаба. Прерађену, десалинизирану, воду дијелиће сусједи, док ће остатак воде, обогаћен сољу, бити послан у Мртво море.

По договору, Израел ће пустити Јордану више воде из Галилејског мора, свог највећег резервоара, а десалинизирану воду ће продавати Палестинцима.

Није познато ко ће финансирати читав пројект, вриједан између 250 и 400 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана