Цртеж лоса је најстарији на земљи?

Агенције
Цртеж лоса је најстарији на земљи?

Чељабинск - Огромни цртеж лоса, пронађен код Чељабинска на Уралу можда је најстарији досад пронађен на земљи, сматрају руски истраживачи, преноси Танјуг.

Јужноуралски хијероглиф, цртеж на земљи великих размјера, једини је сличан у Русији, а најновија истраживања су показала да је настао на за сада непознати начин прије 5.000 до 8.000 хиљада година.

Цртеж је у Саткинском рејону Чељабинске области открио 2011. године етнограф Александар Шестаков, који се бавио уређењем националног парка Зјураткул, пренијели су руски медији.

Џиновски цртеж лоса направљен је на падини врха Зјураткул на висини од 860 метара, а Шестаков је, истражујући како су се појавили камени блокови некарактеристични за околину, одговор открио када је прегледао сателитске снимке.

Дужина контуре лоса износи два километра, пречник цртежа је 275 метара, а научици вјерују да је тај древни споменик направљен људском руком.

Истраживање њушке нацртане животње показало је да је цртеж настао у периоду од шестог до трећег миленијума прије наше ере. Вријеме настанка споменика биће прецизније установљено послије додатних анализа.

Сарадник Института историје и арехологије уралског одјељења Руске академије наука Станислав Григорјев сматра да је пронађени цртеж лоса обраћање древног човјека боговима, будући да се обриси животиње могу видјети само са висине.

- Ако се раније чинило да је објекат, мада велики по размјерама, доста примитиван, односно да га чине двије линије великих каменова између којих је камење мањих размјера, сада је јасно да је овдје, између осталог, коришћено и дробљење камења и глина. Зашто се то радило, за сада је загонетка - навео је Григорјев, а пренијели руски медији.

Када је хијероглиф откривен прије годину дана научници су сматрали да потиче из каснијег периода, можда из првог миленијума наше ере, али је већ тада било јасно да је ријеч о ријетком открићу јер је Русија четврта земља у свијету гдје је пронађен сличан хијероглиф.

Како је тада објаснио званичник локалног министарства културе Антон Токарјев, у иностранству статус хијероглифа имају широко познати цртеж у пустињи Наска у јужном Перуу, у долини Блајт у Калифорнији, а постоје хијероглифи и у Оксфорширу и Дорсету у Британији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана