Црногорци имају свемирски пројекат!

Aгенције
Црногорци имају свемирски пројекат!

Из Радио-клуба Подгорица упутили су позив свим заинтересованим да се прикључе реализацији "свемирског пројекта" тако што ће до ивице свемира лансирати балон са електронском опемом.

Према њиховом плану, балон који ће носити контејнер са електронском опемом до ивице свемира слиједеће године на Дан државности, 13. јула, попеће се на висину од 34 километра за два сата, а путовање до земље послије тога трајаће 20 до 25 минута, преноси ЦДМ.  

Током успона и пада у мобилној земаљској станици пратиће се сви параметри лета, а захваљујући специјалној опреми гледаоци ће путем телевизијског преноса моћи да виде цио процес и како земља изгледа када се посматра са висине од 35 километара.  

Они позивају електроничаре, машинце, програмере, метеорологе, стручњаке за ваздухопловство, графичаре који ће осмислити визуелни идентитет пројекта да се пријаве до 15. децембра послије чега ће почети да се састају радни и пројектни тимови.  

Према плану, балон који ће носити контејнер са електронском опремом биће напуњен хелијумом, а након превладавања унутрашњег притиска доћи ће до његовог пуцања. Опрема ће потом бити у слободном паду до отприлике десет хиљада метара, када ће се активирати падобран.  

Подгорички радио-аматери одлучили су и да у контејнеру са електронском опремом буду писма ученика основних школа упућена предсједнику Уједињених нација, честитка предсједнику Црне Горе поводом Дана државности, пет љубавних писама које ће написати и адресирати грађани, а по слетању опреме на земљу планирано је да писма узме поштар на мопеду (уколико мјесто пада буде приступачно) и однесе и упути их потом на адресе.  

Организатори процијенују да ће им послије спуштања опреме на земљу бити потребно највише сат времена да једна од мобилних екипа дође до ње, без обзира на приступачност терена на који је опрема пала.  

Кратка радио-порука која ће бити упућена из свемира садржаће поред поздрава свима који је чују на својим радио пријемницима и најаву свјетског првенства у брзој Морзеовој телеграфији које ће се одржати у Бару наредне године. Како је планирано, лансирање ће се обавити из центра Даниловграда уз присуство публике и представника медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана