Црно вино у борби против бактерија

Агенције
Црно вино у борби против бактерија

Уживајте у вину и осјећају да сте данас урадили нешто за своје здравље!

Умјерена конзумација црног вина уништава штетне бактерије и побољшава здравље, показала је студија америчког Универзитета у Мисурију.

Конзумација једне чаше црног вина дневно не само да звучи примамљиво, већ је добро и у борби против бактерија које се стварају у стомаку. Наиме, истраживање је показало да вино убија ешерихију коли и листерију и спречава њихово даље размножавање. Притом не уништава корисне бактерије које се налазе у дебелом цријеву.

Бактерије можда звуче као нешто лоше што имате у стомаку, али њихово избалансирано присуство заправо потпомаже варење хране. Оне регулишу имуни систем и производе витамин К, који има кључну улогу у згрушавању крви.

Руководилац истраживачког тима, проф. др Азлин Мустафа наводи вина попут „Cabernet", „Merlot" и „Pinot Noir" као најдjелотворнија. Студија указује на то да алкохол није тај који помаже у одбрани од бактерија, већ су то једињења полифенола која се налазе у вину.

Полифеноли су једињења која се налазе у биљкама и помажу јој у одбрани од разних болести. Поред црног грожђа, богати извор полифенола су кафа, чај, чоколада, и коштуњаво воће.

У сваком случају, са конзумирањем црног вина не треба претјеривати - жене треба дневно да попију једну чашу, а мушкарци двије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана