Човјек-шишмиш слијеп од рођења, а све види

Агенције
Човјек-шишмиш слијеп од рођења, а све види

Американац Данијел Киш, познат и као Човјек-шишмиш и Бетмен, иако слијеп од рођења вози бицикл, планинари и шета градом захваљујући специјалној техници ехолокације.

Киш је ову технику, која помаже слијепим и слабовидим особама да се крећу без помоћи других, представио стручњацима и полазницима Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић" у Новом Саду.

- Умјесто слике, користимо звук који одлази у простор, одбија се о различите површине и враћа се доносећи информације мозгу који их даље обрађује и ствара слике о простору око нас. Када се та техника савлада, слијепој особи није проблем да се без опасности приближи зиду на један центиметар, чак и да зна где се на том зиду налазе испупчења и удубљења, да вози бицикл или се сама шета у природи - каже Киш док без проблема иде с једног на други крај просторије, избјегаве столице, камере и људе.

Киш додаје да људски мозак користи 40 одсто својих капацитета да би обрадио визуелне информације и суштина је у тренингу како би и мозак слијпе особе могао да користи тај капацитет.

- Од рођења човјек дуго времена проведе учећи да гледа, само се тај период касније заборави. То исто важи и за технику ехолокације. За почетак је довољно да слијепа особа тренира три до четири дана, односно 40 сати и већ тада ће моћи да се комфорније креће кроз простор. Посвећеност, међутим, значи да тај тренинг треба наставити и не одустајати кроз тражење туђе помоћи јер ће у супротном мозак заборавити све што је научио - објашњава Киш.  

Киш наглашава да послије тренинга ни околни звуци нису сметња за кретање.

- Ја се најбоље сналазим у природи и највише волим да сам пешачим километрима. Већи је проблем у граду. Ако смо на улици гдје је бука највећа, онда морамо да производимо јаче звуке. Ако смо међу пуно људи, онда звуци морају да буду учесталији - каже Данијел Киш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана