Цио свијет “на нишану” Застава оружја

Новости
Цио свијет “на нишану” Застава оружја

Крагујевац - Карабин, репертирни маузер, пиштољи М57 и М70, најтраженије је оружје из “Заставиног” арсенала које се извози на америчко тржиште, пишу Новости.

А, како наводи лист, производ за којим лудују јесте полуаутоматски ловачки карабин. Само у овој години Американцима је испоручено чак 90.000 комада.

Очекивања су да ће до краја године извоз у Америку достићи 42 милиона долара, што је за 14 милиона долара више у односу на претходну. Да би испунила обавезе, фабрика је запослила још 500 људи.

“Америчко тржиште је кључно и посредством “Југоимпорт СДПР” наш ловачко-спортски програм постао је бренд”, каже Раде Громовић, генерални директор “Застава оружја”.

Ловачки и стрељачки програм крагујевачки оружари извозе у скоро 40 земаља. У години јубилеја - 160. рођендана, фабрика “Застава оружје” успјела је да повећа извоз оружја за чак 80 процената.

“Да нема државе, не бисмо опстали. Она нам помаже да преживимо, а свих 1.400 радника бори се да се коначно попнемо на “зелену грану”. Наш производ јесте политички, али није нам циљ да нас држава мази већ да послујемо профитабилно, ослоњени на сопствене снаге”, каже Громовић.

“Застава оружје” све до фебруара прошле године била је значајан корисник државних субвенција. Од тада, ни динара. Процес опоравка је видљив, али још много посла чека и руководство и раднике да би се некадашњем гиганту са 12.000 запослених и 10.000 машина вратила стара слава.

Од послијератне производње пушке М48, Лепеницом је протекло много воде, а из старих фабричких хала изашли су милиони комада војног и ловачког оружја. Данас, у фабрици која је и поред свих тешкоћа остала симбол српских оружара, производи се најсавременије стрељачко оружје. Истина, на машинама чија је просјечна старост 40 година. Може ли се бити конкурентан?

“У живом блату смо до појаса, али су нам слободне руке. Циљ нам је да продајом обезбедимо нето зараду, редовно уплаћујемо здравствено осигурање, сервисирамо добављаче и пословним банкама враћамо кредите на време. Међутим, још нисмо у могућности да измирујемо порезе и доприносе у пуној мери”, каже Громовић.

Према неким прорачунима за консолидацију фабрике у Крагујевцу је потребно 30 милиона евра, а инвестиције би првенствено биле усмјерене на побољшање опреме.

“Конкуренција је, међутим, јака и све сложенија, а ми своју позицију обезбеђујемо ценом, квалитетом и поштовањем уговорених обавеза”, каже Громовић.

Осим у САД, “Застава оружје” извози и на тржишта сјеверне Африке, Блиског и Далеког истока, јужне и југоисточне Азије, као и у супсахарске државе. Међу њима су и традиционални купци којима је у златном периоду крагујевачка фабрика продавала оружја мјерених десетинама милиона долара.

“Развили смо гаму производа, а можда највећа је заинтересованост за аутоматски бацач граната (АБГ), црну стрелу (тешки снајпер калибра 12,7 мм), аутомат М-21 (5,56мм), аутоматски пиштољ ЦЗ 99 (у неколико варијанти), неколико типова пушкомитраљеза и митраљеза, као и читаву лепезу спортског и ловачког оружја нарочито карабина у различитим калибрима”, каже Громовић.

Да би боље зарадила, већина ради прековремено, сваког дана од седам ујутру до 18 часова и сваку суботу. Зараде су око 40.000 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана