Чињеница о кравама које нисте знали

zivotinje.rs
Чињеница о кравама које нисте знали

Оне су лијепе, кротке, племените, али и више него корисне. О њима знамо мало – да су мирне и питоме, помало лијење, да дају млијеко, захваљујући коме је већина нас израсла у велике дјечаке и дјевојчице. Како бисте им се одужили за све то, потрудите се да запамтите бар неку од ових невјероватних, мало познатих истинама о кравама!

1. Домаће краве потичу од дивљих волова који су припитомљени на југоистоку Турске прије 10.500 година.

2. Када су научници дешифровали гене крава, закључили су да оне имају 22.000 гена, а 80% њих поклапа се са онима које има човјек.

3. Енглеска ријеч cattle што значи стока, потиче од француске ријечи chatel, што у преводу значи „покретна ствар, имовина", а то опет довољно говори о третману које краве имају.

4. Краве проводе од 10 до 12 сати у лежећем положају.

5. Просjечно врijеме спавања крава је 4 сата, а за разлику од коња оне не спавају стојећи.

6. Када крава вари храну резултат фрегментације је производња велике количине метана, по неким истраживањима 250 до 500 литара гаса на дан.

7. За 4 литра млijека виме морате стиснути бар 350 пута.

8. Уколико власник краву третира као појединца, и wегује је онако како би свака крава могла само да пожели, доказано је да ће она давати чак преко 300 литара млijека годишње!

9. Видокруг краве досеже само 300 степени.

10. Краве се међусобно везују када проведу више времена заједно, доказано је недавно. Наиме, ако се краве-другарице раздвоје након неког времена оне пате и имају болне физичке осjећаје.

11. Када пасу или се одмарају краве увijек заузимају исти положај: сjевер-југ, показала је wемачка студија. Зашто то раде, не зна се, али од данас и крава може да вам замjени компас!

12. Краве имају акценат! Научници су закључили да краве које живе на различитим крајевима свijета, различито и „мучу". Звуке које производе краве из једног крда истраживачи су упоредили са сленгом вршњачких група.

13. Хинду нације вjерују да су краве свете животиње и да их треба штитити и клањати им се. Најтврдокорнији вjерници живе у централној Индији, гдjе се свако ко убије краву кажњава смртном казном или са 7 година робије.

14. Краве не виде црвену боју, што је чудно због њихове сличности са биковима које матадори помоћу ове боје посебно привлаче.

15. Најскупља крава на свijету кошта 1.2 милиона долара. Живи у Великој Британији и зове се Миси.

Када пијете млijеко, сjетите се бар неке од поменутих чињеницама о крави која вам га је подарила. Можда вам буде укусније, сада када знате шта се све крије иза ове велике, лијене, крзнене љепотице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана