Чија су уста чистија - човjекова или псећа?

index.hr
Чија су уста чистија - човjекова или псећа?

Упоређивање псећих и људских уста слично је упоређивању врло прљавих јабука и врло прљавих крушака. И једна и друга су врућа и влажна мjеста са подједнаком популацијом бактерија.

Ни једна од њих не можемо описати као чиста, а упоређивање чистоће не може се спровести јер се многе врсте бактерија налазе само код једне врсте.

Већина бактерија које се налазе у псећим устима неће проузроковати проблеме у људским ако вас пас сочно полиже по лицу. Штавише, веће проблеме може узроковати пољубац са другим људским бићем јер ће се бактерије из уста другог човjека, за разлику од псећих, у вашима осjећати као код куће.

Наравно, нису све бактерије ограничене на једну врсту. Пси на људе могу да пренесу неке бактерије из усне дупље па ако вас ваш пас воли лизати по лицу и ви му то допуштате, било би добро да предузмете неке превентивне мjере.

Као прво, покушајте да га држите што даље од канте за смеће и покварене хране. Као друго, брините се о његовом здрављу: редовито га вакцинишете, контролишите и чистите од паразита, чистите му зубе и остало, пише портал "Mental Floss".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана