Четири врсте животиња које живе дуже од нас

Агенције
Четири врсте животиња које живе дуже од нас

Животни вијек животиња разлику је се у стотинама година у зависности од врсте и типа. Научници су се бавили многима од њих и тако дошли до бројних интересатних података.

Огромна, спора грабљивица из хладних дубина Атлантског океана, гренландска ајкула, може да живи чак четири вијека. Расте свега центиметар годишње. Ова врста ајкуле издваја се и по дужини, дугачка је пет и по метара, што је чини једном од највећих месождера.

Гренландски кит живи преко 200 година и посједује гене који се успјешно боре против рака и који успјешно могу да поправе оштећени ДНК. Баш због способности да избјегну срчане болести и туморе, њихов вијек је толико дуг.

Корњаче су трећа врста животиња која живи дуже од човјека. Џиновске корњаче са Галапагоса, чија дужина оклопа достиже метар, могу живјети и преко 200 година, док многе друге корњаче живе преко 100.

Од кућних љубимаца засигурно најдуже живи папагај. Осим што имају релативно висок степен интелигенције, папагаји имају и дуг животни век који износи до 80 па и више година, што значи, да ако узмете папагаја као кућног љубимца, можемо имати пријатеља за цио живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана