Британија добија Робокап полицајце?

Guardian
Британија добија Робокап полицајце?

Британско министарство унутрашњих послова разматра могућност да полицајце опреми савременом опремом, која ће визелно подсjећати на савременог Робокапа.

Иновације у британском министарству унутрашњих послова укључују листу жеља на којој ће се наћи метални оклоп, разна компјутерска опрема, наочаре типа Google Glass, као и штит за тијело направљен од графена (материјала који је његовим изумитељима донио Нобелову награду 2010. године).

У јулу је у Лондону одржана јседница под покровитељством групе ТrchUK (која је кровна организација за многе компаније које се баве рачунарима и техничким новотаријама – од мањих и средњих фирми, па све до гиганата као што су Apple, Google, BAE Systems). На том скупу је причао и представио презентацију Роб Колмен, директор центра за примјењену науку и технологију, (одјељење минирстарства унутрашњих послова).

Током презентације, Колмен је приказао слајдове на којима се виде дигитално опремљени "полицајци из будућности". На њима су приказани полицајци са посебно дизајнираним металним оклопима и штитницима на кољенима, а слична технологија је виђена на отварању првенства свијета у фудбалу у Бразилу, када су параплегичари шутирали лопту обучени у такво одијело.

На презентацији је виђена и комплетна опрема коју ће имати ови модерни полицајци. Међу њом се налази камера, мини-компјутер на руци, као и наочаре које подсјећају на Google Glass, уз помоћ којих ће полицајац на много лакши начин моћи да "скенира" ситуацију око себе. Захваљујући овој посљедњој новини, полицајци ће имати јаснију слику о мјесту злочина чак и прије него што на њега дођу.

Штит од графена је такође битна ставка у новој опреми. Ријеч је о плочи дебљине једног атома у облику саћа. Графен је танак, чврст и врло флексибилан материјал.

Вјероватно најмање футуристичка новина је камера која је смјештена у оклоп полицајца и она се већ тестира у Лондону.

Све ове новине ће помоћи полицији да буде бржа, прецизнија и ефикаснија. Тако ће нпр. бити могуће да све податке са мјеста злочина полицајац моментално аплодује и пошаље, умјесто да се враћа у станицу и пише извјештај.

"Поред очигледних предности овог система, постоје и одређене мане" каже Колин Роџерс, бивши полицајац а сада професор на универзитету у Јужном Велсу "Тај футуристички изглед полиције ће подсјећати на паравојску и нисам сигуран колико ће то бити добро прихваћено од стране грађана. Мислим да не би било лоше да се мало поради на визуелизацији будућих полицајаца."

Презентација Роба Колмена је била усмјерена искључиво високотехнолошким компанијама из групе TechUK, за које се британско министарство унутрашњих послова нада да ће ући у овај посао. Званичници из владе, индустрије и полиције већ врше конкретна истраживања о обиму и исплативности цијелог посла.

С обзиром на то да је цео пројекат у почетној фази, ова презентација је била затворена за медије и министарство унутрашњих послова је одбило све захтjеве за интервје са Колменом на поменуту тему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана