Бизарне недоумице свјетских путника

Agencije
Бизарне недоумице свјетских путника

Група љекара специјалиста је дала одговор на дилему са којом се летачи суочавају још откада су се давне 1903. браћа Рајт нашла у ваздуху - да ли је у реду “пустити голуба” током лета?

“Препоруке експерата се односе на путнике, али и као упозорење посадама којима пуштање вјетрова може да одвуче пажњу и тако постане ризик за безбједност. Студијом се дошло до закључка да анегдотски докази да летење авионом повећава надимање није само празна прича. Наиме промјене у ваздушном притиску на одређеној висини изазивају да се у цријевима производи више гасова. Када се дански гастроентеролог Јакоб Розенберг из прве руке сусрео са овим смрдљивим проблемом на лету из Копенхагена до Токија, он је сакупио мишљења неких од најбољих умова у својој области како би рјешили овај проблем.  

Како је студија урађена
Резултат је био дубински преглед научне литературе о надутости, укључујући питања као што су “да ли женски прдеж заудара горе него мушки?” (да), “шта изазива непријатан мирис?” (сумпор) и “колико често просјечна особа отпусти вјетар сваког дана?” (10).
Међутим, према студији недавно објављеној у Медицинском журналу Новог Зеланда, путници би требало да игноришу друштвену непријатност и испусте гасове. “Уздржавање човјека може да доведе до значајних проблема, као што су нелагодност, па чак и бол, надимање, диспепсија (лоше варење) и горушица открила је ова студија. “Штавише, уздржавање изазива проблеме који због потребне концентрације да се одржи таква контрола могу довести до одређених нивоа стреса.”  

Предности су превагнуле било какве негативне ефекте
Аутори истраживања - пет гастроентеролога из Данске и Велике Британије - су рекли да иако путници могу да доживе лошију услугу од стране посаде, као резултат њихове одлуке да се опусте, здравствене бенефиције свакако превазилазе било какве негативне утицаје.

Међутим, они наглашавају да се у оба случаја посада кокпита суочава са проблемима. 

“С једне стране, ако пилот спутава прдеж, све претходно поменуте мане, укључујући и лошију концентрације, могу да утиче на његове способности да контролише авион, кажу истраживачи. “С друге стране, ако испусти гасове, миомирис може да утиче на копилота, што опет смањује безбједност током лета.”  

Аутори студије су предочили бројна ријешења по питања надутости изазване летењем, укључујући коришћење метанских тестова даха за откривање путника са овим проблемима, али су ови одбачени као непрактични. Истраживачи су, међутим, приметили да текстил на седиштима у економској класи апсорбује до 50 одсто мириса јер лако пропушта гасове, за разлику од кожних сједишта у првој класи. Научници су предложили авиокомпанијама да побољшају квалитет сједишта и понуде ћебад и специјалне панталоне за путнике како би се смањила ваздушна надутост.  

“Ми понизно предлажемо да активни угаљ треба да буде уграђен у мебл сједишта, јер овај материјал може да неутралише мирис”, рекли су. “Штавише активни угаљ може да се користи у панталонама и ћебади како би се нагласио овакав његов позитиван ефекат. “

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана