Бијели кит научио да прича људским гласом

Aгенције
Бијели кит научио да прича људским гласом

Бијели кит по имену Нок је, послије седам година живота у базену Националне фондације за проучавање сисара у Сан Дијегу, у САД, почео да испушта звуке који толико личе на људске да су рониоци помислили да им се обратио човјек, открива студија објављена на сајту часописа "Карент бајолоџи".

"Изађи напоље": Да ли су китови у стању да опонашају људске гласове?

- Ко ми је рекао да изађем напоље? - упитао је своје колеге по изласку из базена један од ронилаца који је пливао с китом.

Научници су на основу тога закључили да је Нок испустио звук који подсјећа на енглеску реч "оут" (напоље). Они претпостављају да је животиња, која је годинама живјела у близини људи и слушала их, почела да их имитира.

Према ријечима Сема Риџвеја, из Националне фондације за проучавање сисара, звуци које су рониоци чули у околини базена с китовима и делфинима подсјећали су на људске гласове у даљини.

Све то се догађало још 1984. године, а подаци су тек сада објављени. Кит Нок је угинуо прије пет година.

Кит Нок је желио да контактира с људима

Снимак звука, забиљежен осамдесетих година, открива да Нокови звуци зачуђујуће подсјећају на људски глас - не само по тоналитету, већ и по дужини и ритму. Да би "звучао као човјек", кит, који обично производи знатно више тонове, промјенио је тоналитет, што значи да је морао да промјени и уобичајени начин стварања звукова.

Умјесто да повећава притисак испод отвора за дисање, Нок је користио и мишиће и шупљине у предјелу главе. Риџвеј сматра да је животиња у то свијесно улагала напоре и да је на тај начин хтјела да изрази жељу за контактом.

  - Ово је увјерљиви доказ да бијели китови могу да имитирају гласове - закључује овај научник.  

Када је кит четири године касније одрастао, очигледно је изгубио интересовање за непознатим звуковима, јер је од тада производио само карактеристичан звук звиждања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана