Биба Струја у потјери за трећим Гинисовим рекордом

Blic
Биба Струја у потјери за трећим Гинисовим рекордом

Београд - Аутори серијала „Циклотрон” и „Марка Жвака”, Душан Шапоња и Душан Чавић, премијерно ће приказати филм о Биби Струји, човјеку који у својим рукама може да испржи виршлу, 4. маја у Сава центру на отварању Белдокс фестивала.

- Биба Струја је омиљени јунак Душана Шапоње из детињства, зато смо га одабрали, а поред тога сећамо се како је бриљирао у „Квискотеци” кад је пржио кобасице. У филму је Биба главни јунак, али ми смо дословце на сопственој кожи осетили његову струју, што није у филму приказано. Има зато сцена у којима лечи људе својом енергијом - каже Душан Чавић.

 Он објашњава шта је овај ауторски двојац натјерало да направи причу о Славиши Пајкићу, који је познат као човек феномен, јер поред тога што је отпоран на струју, он сам може да контролише јачину струје коју испушта његово тијело. У покушају да обори и трећи Гинисов рекорд (први пут 1981. је додирнуо неколико хиљада волти, а 2003. је загријао воду на 97 степени за минут и 37 секунди) Биба Струја се суочио с непремостивом препреком, слабљењем моћи због старења његовог организма. Како ће губитак овог феномена утицати на његов породични и друштвени статус, да ли ће научници успјти у потпуности да објасне овај феномен, покушали су да открију аутори филма у документарцу о човјеку коме нису дозволили да сједне на електричну столицу.

 - Биба каже да он има дар који је постао проклетство, јер га околина често доживљава као чудака и фрика, па с њим неће ни да се рукују - истиче Чавић, додајући да ће публика по први пут моћи да види и приватно лице Бибе Струје, који за себе тврди да је на овој планети по казни.

Ектодермална дисплазија

Биба има ектодермалну дисплазију, ријетко обољење које за посљедицу има веома суву кожу и отпорност на електричну енергију. Љето је за Бибу ноћна мора, он се не зноји, јер његов организам има смањен број знојних жлијезда и два слоја коже мање него што је уобичајено. Мора да користи спољашње изворе хлађења (облачи мокре мајице и слично). Биба је отпоран на високи напон и прави струјно коло са људима и пушта им струју истовремено контролишући њен напон. Не једе месо, рибу, није прочитао ниједну књигу и тврди да посједује знања којих нема у књигама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана