Бер Грилс: Дајте ножеве дјеци

The Independent
Бер Грилс: Дајте ножеве дјеци

Најпознатији свјетски стручњак за преживљавање Бер Грилс има прилично контроверзну поруку за родитеље - "дозволите дјеци да се играју ножевима".

Иако се његов савјет у великој мјери коси са здравим разумом, британски ТВ авантуриста га аргументује из више углова и тврди да је игра оштрицама за дјецу "моћно искуство, које ће њиховом уму помоћи да научи да опасне ствари изводи на безбједан начин".

"Свако се бар једном у животу посјекао. Веома оштар перорез је одличан поклон за младог човјека. Мој шестогодишњи син се недавно посјекао ножем, крв је цурила на све стране. Али, знате шта? Он се неће поново посјећи", каже Грилс, преноси "Independent".

Он истиче да је шестогодишњи Хаклбери тако научио да рукује оштрим предметима, баш као и његова старија браћа Мармадјук (8) и Џеси (10).

"Када кажем мојим младим авантуристима да је туп перорез опасно оружје и да би требало да буду сигурни да је оштрица довољно оштра, клинцима се лица озаре. Као и сви, они желе мега-оштар перорез. То је сјајно, али морате да их научите да га поштују и користе на прави начин", рекао је Грилс.

Грилс ипак наводи да је родитељски задатак првенствено да науче децу како да се суоче са ризицима, и како да прихвате и како да се понашају у ризичним ситуацијама.

"Ризици су свуда око нас, чак и кад просто изађемо на улицу. Ако дjецу учите да избjегавају ризик, потпуно их онеспособљавате. На другој страни, своју јачате дjецу тако што их учите да раде нешто опасно, али тако да га раде на безбjедан начин", каже Грилс.

Он додаје да не вjерује да је пре 200 година постојао шестогодишњи Британац који није знао како да упали ватру помоћу ножа и кремена.

"За њих је то било исто као данашњој деци коришћење виљушке при јелу. Дjеца су учена да буду практична и да знају да користе оно што им је при руци", каже Грилс.

Ипак, шта год да Грилс каже и како год да образлаже своје савjете, не вjерујемо да има много оних који би могли да се сложе са њима. Успут, вриједи истаћи и да је он власник линије специјализованих ножева за преживљавање. Специјални "Гербер Бер Грилс" перорези коштају од 22 фунте па навише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана