Бактерије које стварају злато

Агенције
Бактерије које стварају злато

Научници су открили бактерију која функционише као митски краљ Мида, који је својим додиром све претварао у злато, и којој опстанак зависи од овог племенитог метала.

Микроб стручног назива Delfitia живи у био-филмовима који се формирају на наслагама злата, међутим, излагање отопљеним јонима драгоценог метала и њу може да "кошта" живота. Наиме, познато је да је злато у облику метала нереактивно, док су јони отровни. Како би се заштитила од ових отрова, бактерија је развила хемикалије које јоне злата претварају у безопасне наночестице злата које се накупљају око нене мембране.

"Ово својство могло би да се користи за извлачење злата", каже водећи истраживач Мекмастер Универзитета у Хамилтону у канадској покрајини Онтарио, Нејтан Магарви.

Према извјештају представљеном у часопису "Nature Chemical Biology" откриће Магарвијевог тима могло би да се употреби за извлачење злата из воде богате јонима или за креирање детектора који би откривали у којим водама постоје високе концентрације племенитог метала.

Активни молекул која штити бактерије је протеин назван делфтибактин А. Микроби га излучују у околину када осjете присутност јона злата и њоме мијењају јоне у честице злата у кругу пречника од 25 до 50 нанометара. Честице се скупљају у подручјима у којима се развијају бактерије и тако стварају наслаге злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана