Аустралија забрањује соларијуме

Wsj.com
Аустралија забрањује соларијуме

И док многе земље размишљају о упозорењима која се тичу ризика соларијума, власти у Аустралији су одлучиле да у потпуности забране ове уређаје за потамњивање коже.

Званичници кажу да је ова забрана одговор на чињеницу да земља има највећи број обољелих од рака коже на свијету.

Рак коже чини 80 одсто свих нових забиљежених случајева рака сваке године а у 2011. години однио је 2.000 живота.

Овај потез ставља Аустралију међу водеће земље које су регулисале ово питање које свјетске здравствене институције стављају у исту категорију ризика које представљају азбест или пушење.

Многе државе забраниле су малољетним особама да користе услуге соларијума, док је Бразил такође у потпуности забранио соларијуме.

Соларијуми су у Аустралији постали популарних касних 90-их година прошлог вијека, посебно међу особама млађим од тридесет година, упркос чињеници да је ова земља једна од најсунчанијих на свијету и посједује бројне чувене плаже.

Број салона који нуде вјештачки тен у посљедње вријеме је опао након неколико медицинских студија које су соларијуме повезали са раком коже, али и другим медицинским проблемима као што су прерано старење и оштећења ока.

Свјетска здравствена организација сврстава ултра-љубичасту радијацију коју одају соларијуми као канцероген класе 1 и сврстава их заједно са цигаретама, штетним хемикалијама и зрачењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана