Астронаут се умало удавио водом у свемиру

Танјуг
Астронаут се умало удавио водом у свемиру

Италијански астронаут Лука Пармитано замало се удавио за вријеме шетње у свемиру пошто му се кацига напунила водом, извјестили су данас медији.

Пармитано (36) се добро осјећа послије јучерашњег инцидента у којем му се током рутинске провјере каблова на Међународној свемирској станици (МСС) у кацигу за неколико минута излило између једног и једног и по литра воде из неутврђених разлога.

NASA је потврдила извjештаје о изливању воде и навела да живот астронаута није био угрожен, али да је у току истрага како би се утврдило одакле потиче мистериозна вода, за коју се показало да није питка.

Засад се претпоставља да можда потиче из система за хлађење, уграђеног у комбинезон астронаута. Пармитано је, заједно с још једним астронаутом, Американцем Кристофером Касидијем, био на рутинском задатку контроле каблова, који је требало да траје шест сати, пренио је АП.

Пармитано је послије сат времена у свемиру обавјестио контролу да му се кацига пуни течношћу. Најпре је помислио да је у питању зној, али течности је било све више и имала је, како је рекао, чудан укус.

Добио је налог да се врати у Станицу и Касиди му је помогао у повратку, али док се Пармитано још налазио у простору за декомпресију, вода му је прекрила очи, нос и уста и није могао да говори нити да чује глас контролора.

Чим је крочио у Станицу, колеге су му помогле да скине кацигу, из које се излила вода. Пармитано, бивши пробни пилот, први је италијански "свемирски шетач".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана