Арктик остаје без леда 2030. године?

РТРС
Арктик остаје без леда 2030. године?

Колорадо - Научници су дошли до шокантног открића – због убрзаног отапања леденог покрова на Арктику, изазваног глобалним загријавањем, претпоставља се да ће до 2030. године лед са тог континента потпуно нестати, преноси РТРС.

На Арктику никад није било мање леда, а посљедња истраживања показују да је оборен „рекорд” из 2007. године, кад је забиљежен највећи проценат отапања.

Ледени омотач брже нестаје него што се обнавља и процјењује се да би драстичне климатске промјене у наредних неколико деценија могле у потпуности да отопе тамошњи лед.

- Тренд у посљедње 32 године заиста нас забрињава - нагласио је вођа истраживања Волт Мејер из Истраживачког центра за снијег и лед у Колораду.

Наиме, Мејер је прегледом сателитских снимака Арктика утврдио да тамо никад није било мање леда.

О отапању најбоље говоре бројеви: под ледом је прошле године било 4,6 милиона квадратних километара, док је почетком седамдесетих година прошлог вијека ледом било покривено чак седам милиона арктичких квадратних километара.

И остали дијелови на планети, као и Арктик, нису поштеђени глобалног загријавања, а посљедице су и те како видљиве, поручују научници.

Лед нестаје трендом од 11 одсто током једне деценије, због чега би 2030. године могло да се догоди да на Арктику уопште не буде леденог покривача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана