Археолози открили да главе са Ускршњег острва имају и тела

Daily Mail, Blic
Археолози открили да главе са Ускршњег острва имају и тела

Археолошки тим је пажљивим ископавањем двије џиновске главе на Ускршњем острву, открио да оне имају и тијела која се протежу неколико метара у дубину, преноси “Дејли мејл”.

На Ускршњем острву, познатом и као Pana Hui, има око 1.000 такозваних moau статуа, за које је јавност до сада вјеровала да се ради само о обликованим главама и дјелимичним торзоом.

Међутим, недавно су археолози који се у оквиру пројекта “Easter Island Statue Project” (EISP) баве проучавањем загонетног локалитета, ископали цијели торзо са рукама. 

“Наш тим је открио торзо двије статуе, висине седам метара. Стотине, можда и хиљаде посјетилаца острва је било запањено када су видјели да ове статуе имају и тијело. Међутим, оно што је још важније, јесте то што смо открили важне ствари о техникама древног градитељства на Рапа Нуији”, изјавила је директорка пројекта Џо-Ен ван Тилбург.

Оно што су они, између осталог, открили јесте да су моаи статуе подигнуте баш на тим мјестима и да стоје на каменим постољима, те да је у њиховој обради коришћено више различитих камених алатки, камења и конопаца. 

Такође су открили и да су у темељу статуа биле избушене рупе у које су углављена дебла са конопцима којима су статуе подизане у вертикални положај.

  “Пронашли смо велике количине црвеног пигмента које су можда коришћене за бојење статуа. Коначно, пронашли смо и урезани знак на једном постољу који вјероватно представља кану. На леђима статуа се налазе бројни петроглифи (цртежи на камену), који такође представљају полинезијски кану или ваку. Претпостављамо да постоји јака веза између тих симбола и идентитета творца статуе, или оних којима је она припадала”, рекла је Ван Тилбургова.

За Моаи статуе, које су и заштитни знак забаченог Ускршњег острва, није најјасније ко их је, када и зашто изградио, али се претпоставља да су старе између 400 и 1000 година.

Ускршње острво је откривено 1722. године, а 1888. придодато је Чилеу као најближој држави.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана