Американци до 2030. уграђују ласерско оружје у борбене авионе

Dnevnik.hr
Американци до 2030. уграђују ласерско оружје у борбене авионе

Вашингтон - Америчка војска развија ласерско оружје за нову генерацију својих борбених авиона.

Њено ратно ваздухопловство планира да стави оружје на бази ласера до 2030. године, преноси Бусинесс инсидер, позивајући се на недавно објављени документ ARFLA (Air Force Research Laboratory).

Обзиром на потребне предуслове, елементи тог оружја ће морати бити спремни за лабораторијско тестирање до октобра 2014, док спремност за тестирање на авионима у симулираној околини мора бити остварена до 2022. године.

У ту сврху се развијају три ласерска уређаја: мали ласер за означавање и осљепљивање оптичких сензора непријатељских ваздухоплова, ласер средње величине за онеспособљавање ракета ваздух- ваздух, те високо енергетски ласер, који би служио као офанзивно оружје умјесто топова, а можда и ракета кратког домета.

Наведена опружја морају бити употребљива на висинама и до 20 километара те при брзинама између 0,6 и 2,5 маха. Три фирме, “Northrop Grumman”, “Lockheed Martin” и “Boeing”, израђују ласере за америчку војску - “Grumman” за морнарицу, “Lockhead” за ваздухопловство, а “Boeing” за копнену војску.

Америчко ратно ваздухопловство је већ употребљавало ласерско оружје на Boingу 747, а замишљено је било као оружје против балистичких пројектила. Међутим, тај је програм отказан, но знање из тог програма и даље је примјењиво.

Нови ласерски систем вјероватно ће се уградити прво на авионе F/А-XX, који би требао у будућности замијенити суперуспјешни Ф-18 Супер Хорнет, преноси dnevnik.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана