Амерички војник ускоро постаје Iron Man

Танјуг
Амерички војник ускоро постаје Iron Man

Амерички војници би за неколико година могли да изгледају као суперхерој из чувеног Марвеловог стрипа "Iron Man" (гвоздени човjек).

Како пише BBC, америчка војска ради на развоју револуционарне "паметне" униформе која ће њиховим војницима дати "надљудску снагу".

У стварању "човjека од железа" учествују технолошка индустрија, владине лабораторије и научници.

"Спољне костуре", који омогућавају војницима да носе веће терете, америчка војска је већ тестирала и они ће бити основа нове униформе. Новост су слојеви "паметних" материјала у које ће бити уграђени сензори.

Униформа ће имати и могућност умрежавања на великим даљинама, минијатурним антенама, као и лагани "комјутер за понијети", по узору на Гуглове наочаре, наводе у Војсци САД.

Сензори ће контролисати тјелесну температуру, притисак и пулс војника, као и нивое хидратације организма.

Спољни костур, који ће бити причвршћен за руке и ноге, вјероватно ће користити хидраулику да би значајно повећао снагу "гвозденог човјека".

Научни савјетник пројекта Карл Борџис каже да ће систем истовремено у потпуности пратити снагу и здравље војника, и представљати најсавременије оружје.

Занимљив је и "течни штит" који ће, као дио одијела, бити заштита од магнетних поља: ријеч је о течности која се под утицајем магнетног поља или електричне струје претвара у чврст оклоп.

Вође пројекта очекују да ће нова униформа бити "спремна за терен" за три године, наводи британски јавни сервис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана