Активирао се вулкан из Господара прстенова

Танјуг
Активирао се вулкан из Господара прстенова

Велингтон - Вулкан на планини Тонгариро на Новом Зеланду почео је да избацује камење и тањи слој пепела неколико километара унаоколо, због чега је одређен број летова у домаћем авиосаобраћају отказан, а аутопутеви су привремено били затворени.

Вулкан на планинском масиву Тонгариро, у средишту Сјеверног острва, гдје су снимане сцене популарног филма "Господар прстенова", прорадио је око поноћи, а према изјавама очевидаца, чуло се неколико експлозија и појавио се облак дима и пепела из нове рупе која се појавила у планини.

"Вулкан је избацивао и камење и личило је на грмљавину и ватромет. Било је спектакуларно", рекао је очевидац Дејвид Бенет.

Полиција је саопштила да није било повређених и да није причињена штета, али да ради на провери забачених области.

Цивилна одбрана је саопштила да ерупција, прва послије 1897, није изазвала лаву, већ да је само дошло до избацивања пепела до висине од 6.100 метара, због чега је неколико десетина летова отказано.

Аутопутеви на новозеландском Сјеверном острву су синоћ затворени због слабе видљивости, а од јутрос су поново отворени за саобраћај.

Иако Цивилна одбрана није наредила евакуацију, препоручила је локалном становништву да остане у кућама и не отвара прозоре и врата.

Премијер Новог Зеленда Џон Кеј изјавио је да власти пажљиво прате ситуацију, пренео је АФП.

Ријеч је о ерупцији која је изненадила научнике будући да је вулкан мировао више је од једног вијека.
Блага сеизмичка активност у подножју планине је седмицама уназад регистрована, али научницима ништа није указивало да би вулкан могао да проради.

Нови Зеланд лежи у такозваном "пацифичком ватреном прстену", гдје долази до сударања тектонских плоча што доводи до потреса и ерупција вулкана.

Научници сматрају да би вулкан могао седмицама да буде активан и да би ерупције могле повремено да се јављају због чега ће пажљиво пратити цијелу ситуацију.

Вулкан на планини Тонгариро налази се у оквиру националног парка који често посјећују туристи, а у њему су снимане и сцене популарног филма "Господар прстенова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана