Ајзак - дечак који не осјећа бол

index.hr
Ајзак - дечак који не осјећа бол

Ајзак Браун има пет година, а због ријетког поремећаја проживљава тренутке који су већини популације потпуна непознаница.

Он пати од конгениталне неосјетљивости на бол, а његове прве године живота, су према ријечима родитеља, биле екстремно тешке.

"Пао би на под и ударио главом о сто. Њему је то било смијешно", рекла је Ајзакова мајка Кери Браун. Ајзаку се често дешавало да се исјече, удари, падне или опече а да то уопште и не примјети.

Након бројних прегледа и посјета лекарима, родитељима је савјетовано да Ајзака науче да препозна бол. Међутим, тада су настали нови проблеми. Он више не разликује ситуације кад му отац на примјер стане на ногу и кад се мачка у пролазу очеше о њега; На обије ситуације Ајзак је научио да каже "Ау".

Ипак, кад је сломио карличну кост на дјечјем игралишту, знао је да нешто није у реду, али њему се чинило да га боли зглоб.
Тада су његови родитељи схватили да он заправо осјећа нешто, али му је потребан 20 до 30 пута јачи бол да би је малени Ајзак лоцирао.

Конгенитална неосјетљивост на бол са собом носи још један поремећај, а то је анхидроза. Од ње пати мање од сто људи у Америци, а због ње тијело болесника не може само да контролише ни регулише тјелесну топлину па не осјећа ни топло и хладно. Из тог разлога Ајзак љети мора да буде затворен у кући и носи прслук који му снижава тјелесну температуру.

Болест је толико ријетка да љекари једноставно не знају шта да савјетују родитељима. Уколико стручњаци успију да одреде извор овог поремећаја ти који ген га преноси, то би сазнање убудуће могло бити од велике помоћи пацијентима који пате од несносних болова којима би се тад помогло супротним процесом од оног који ће вјеројатно једног дана бити спроведен на Ајзаку Брауну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана