Ајфелова кула - произведена у Кини

Guadrian, Б92
Ајфелова кула - произведена у Кини

Не брините, Ајфелова кула и даље је у Паризу и аутентичан је француски "производ". Али то не значи да Ајфелове куле не постоје широм свијета. Британски Гардијан саставио је листу најзанимљивијих локција које су копије познатих градова и споменика.

Тјандученг, једно од бројних предграђа кинеског града Хангџоуа, заправо је прилично вјерна копија Париза, са стилизованим зградама, симпатичним баштама и наравно, репликом Ајфелове куле. Саграђен 2007. године, овај крај намијенски био грађен за 10.000 становника, али је данас познат као град духова у којем не живи велики број људи.

Иначе, реплике Ајфелове куле могу се видјети на бројним меридијанима, па их тако има и у Грчкој и Румунији, чак и у Мексику.

Фоумхенџ, смјештен у америчкој савезној држави Вирџинији, вјерна је реплика славног британског Стоунхенџа. Али овај амерички направљен је од стиропора и дјело је вајара Марка Клајна. У САД постоји још једна реплика Стоунхенџа у Тексасу, а сличне копије постоје и у Новом Мексику, Њемачкој, на Новом Зеланду...

Град Темза, који је смјештен на тридесетак километара удаљености од Шангаја, представља копију малих британских градова, са архитектуром налик из периода владавине Тјудорових, али и популарним "Costa Coffee" кафићима и продавницама "Claire's" накита. Омиљено мjесто за сликање је плато испред реплике Исусове цркве чији се оригинал налази у Бристолу.

У САД постоји и реплика грчког Партенона, која краси град Нешвил. Изграђена 1897. године као део изложбе "Tennesse Centennial Exposition", ова зграда тренутно имао улогу умjетничког музеја. Инспирација за изградњу Партенонта баш у Нешвилу наводно потиче од надимка ове кантри престонице, коју многи зову и "Атином америчког Југа".

Међутим, САД нису само плагијатори европских споменика, већ и мета оних који копирају знаменитости. Тако у Токију, на острву Одаиба, постоји реплика америчког Кипа слободе, која је постављена 2000. године. Копије ове дивовске статуе постоје и у Осаки, Симоди и многим другим градовима широм свијета.

Лас Вегас је право мало царство копија, мјесто гдје се могу видјети реплике скоро свих најпознатијих знаменитости из цијелог свијета, Али посебно је занимљив хотел и казино центар "The Venetian", који усред Ниваде оживљава дух Медитерана, Италије и Венеције. Гости хотела могу да у гондоли да се возе правим каналима, налик венецијанским, или да уживају у укусном сладоледу на реплици моста Риалто.

Биле су потребне само двије деценије и још једна година да се у Бангладешу изгради реплика грандиозног Таџ Махала. Ријеч је о дјелу иза ког стоји чувени бангладешки филмаџија Асанулах Мони и који је за изградњу копије индијског поноса потрошио 56 милиона долара. У једном тренутку званичне институције Индије хтјеле су да туже Монија, али су на крају одлучиле да његова реплика неће угрозити популарност Таџ Махала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана