8 мјеста у кући која су извор бактерија

Aгенције
8 мјеста у кући која су извор бактерија

Кели Рејнолдс, биолог са Закермановог колеџа у Тусону, објашњава гдје да фокусирате своју енергију када чистите кућу, и гдје би било добро да употребите асепсол.

Сунђер за прање судова

Сунђери и крпе за прање судова редовно показују позитивне резултате на тестове на бактерије, као што су салмонела, Ехеришија коли и стафилокока. Послије сваке употребе исперите сунђер или крпу у топлој води, исцједите и оставите да се осуши. На крају сваког дана, и послије сваке употребе сировог меса на радној површини, стерилишите мокар сунђер тако што ћете га ставити на један минут у микроталасну пећницу (НАГЛАШАВАМО "МОКАР" зато што, ако ставите суви сунђер, може да се запали). Радне дијелове свакодневно прскајте дезинфекционим средством, и мијењајте сунђер сваке двије недеље, пише Greatist.com.

Судопера у кухињи

У судопери обично има више од 500.000 бактерија - десет пута више него на просјечној тоалет шољи, каже проф. Рејнолдс. Ножеви и даске за сјечење које су у контакту са сировим месом пуни су потенцијалних патогена. Двапут недјељно послије спремања меса, изрибајте судоперу четком. Попрскајте је раствором 1/4 шоље варикине и 1/4 шоље воде, а можете користити и неки природни антибактеријски производ. Оставите да дјелује око 10-ак минута и потом исперите.

Четкице за зубе

Свакодневно остављамо бактерије из усне дупље на четкици за зубе. Поред тога, четкице често држимо у близини ве-це шоље. Прибор за прање зуба треба да стоји усправно, у чаши, удаљен од њц шоље (ако је могуће), тако да може да се осуши на ваздуху. Једном недјељно можете ставити четкице и чашу у којој стоје (ако је могуће) у машину за прање судова. Четкице мијењајте на свака три мјесеца, и сваки пут послије прехладе или грипа.

Кућни апарати

Даљински управљачи и компјутерске тастатуре налазе се на врху листе "инфицираних" предмета. Вјероватно и ви често нешто једете и грицкате док мијењате тв канале или док сједите за компјутером, остављајући иза себе масноће и бактерије које настављају да бујају. Даљинске управљаче, тастатуре, мишеве, мобилне телефоне, лап-топове бар једном недјељно очистите добро исцјеђеном крпом на коју сте нанијели дезинфекционо средство.

 

Теписи

Тепих у дневној соби и предсобљу, куда сви пролазе, може да има и 200.000 бактерија по кубном инчу (2,5 цм). У њему ћете наћи и ћелије коже, мрвице хране, полен, длаке од кућног љубимца....Док ходате по тепиху, или се дјеца ваљају по њему, ви, заправо, узнемиравате та микроскопска бића, због чега велика количина њих доспијева на површину. Послије усисавања (једном недјељно) пошприцајте тепихе дезинфекционим средством за текстил. Бар једном годишње позовите тепих-сервис.

Пешкири у купатилу

Ако пешкир остане влажан 20 минута или више, бактерије почињу да се размножавају. Било би добро да пешкире у купатилу држите на специјалним шипкама, а не окачене за закачаљке, зато што ће се тако лакше провјетравати и сушити. Након три до четири прања, потопите пешкире у топлу воду и варикину (бијели пешкири).

Новчаник

Већина женских ташни има десетине хиљада бактерије само на дну ако имате обичај да је спуштате на под, а неке имају и милионе. Ташну током дана или недјеље стављате на најразличитија мјеста - у ормариће у свлачионици, у колица у самоуслузи, на сједиште у аутобусу... Ако нису од коже - новчанике, дјечије ранчеве, спортске торбе... испрскајте асепсолом, а можете их и опрати у машини, у зависности од материјала од кога су. Кожне новчанике и остало чистите специјалним средствима за кожу.

Корпа кућног љубимца

Ваш кућни љубимац унесе у своју корпу за спавање све бактерије које покупи током дана са свих мјеста куда прође. Једном недјељно оперите навлаку јастучета и осушите на високој температури, а корпу испрскајте асепсолом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана