25 година чувао кључ Тунгуске експлозије

Index.hr
25 година чувао кључ Тунгуске експлозије

Прије 105 година, 30. јуна 1908. године у Тунгуској, недалеко од данашњег села Ванавара у Источном Сибиру, догодила се велика експлозија. Иако је примарно доминирала, посљедњих година теорија о паду метеора мешала се са теоријама о ванземаљцима па се тако у више наврата писало о томе како су на мјесту пада пронађени остаци ванземаљског брода.

Тек 19 година након експлозије, 1927. године, први пут је у истраживање на мјесто догађаја кренула експедиција предвођена Леонидом Куликом, али тада ништа није пронађено па је током година вео мистерије који је обавија читав догађај постајао све гушћи и гушћи.

Међутим, тек ове недјеље научници су признали постојање могућих фрагмената, а они се већ 25 година налазе у посједу Андреја Злобина, члана руске Академије наука.

У питању су три фрагмента који имају карактеристике метеора, а ако се испостави да су они заиста остаци велике експлозије, то би помогло у рјешавању ове велике астрономске „загонетке” пише EarthSky.

Злобин је на своју експедицију кренуо 1988. године, а за вријеме истраживања, он и његов тим, пронашли су три споменута фрагмента заједно са још стотињак другог „занимљивог” камења.

Након тога он се вратио у Москву гдје је, из необјашњивих разлога, чекао 20 година да детаљно истражи своје откриће.

Он је 2008. године разврстао своју колекцију пронађеног камења и открио да на три камена постоје трагови који настају у тренутку када ужарени метеори великом брзином пролазе кроз Земљину атмосферу.

Још увијек није уређане детаљна хемијска анализа, али Злобин и његов тим били су довољно увјерени да је у питању стварно метеор да су одлучили да објаве своје истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана