10 земаља и 10 животиња које вас тамо лако могу убити

Dnevnik.hr
10 земаља и 10 животиња које вас тамо лако могу убити

Мислите да сте паметнији од других путника јер сте прочитали водич „Аустралија, земља гдjе смрт вреба на сваком кораку“? Е па ми имамо списак земаља гдjе смрт исто тако вреба на сваком кораку, па то добро запамтите кад се упутите на друге континенте!

Јелен – Пенсилванија

Ко би икад помислио да ова мирољубива створења спадају под број један (четвороножних) убица у САД. Ове животиње воле да се шетају путевима чиме узрокују преко милион аутомобилских несрећа годишње у Америци, од којих је преко 200 смртних.

Како се спасити: Једноставно, уградити металне бранике на предњи дио аутомобила, и свеједно се топло надајте да ћете успјети да га заобиђете.

Слонови - Индија

Највеће свјетске копнене животиње могу да теже и преко 7.500 килограма. Годишње се у свијету забиљежи око 500 људских смрти које проузрокују слонови, од којих је чак 100-тињак у Индији.

Како се спасити: Слонови, као и људи, посебно су опасни кад су пијани. Nationl Geographic је израчунао да просjечном слону треба око двије литре чистог етанола како би био припит. Зато, кад сте у Индији, избјегавајте барове који слоновима послужују алкохол у кантама. Иако се на први поглед може чинити занимљивим, ова чињеница може да вам спаси живот. Замислите пијаног слона који у вама види муву - згазиће вас у трену.

Нилски коњ – афричке државе

Нилски коњи сваке године убију скоро 3000 људи широм Африке. Због своје изразите територијалности учиниће све да га заштите и у сваком живом бићу виде непријатеља. Изразито су брзи пливачи, али и тркачи, тако да им и на мору и на копну ријетко ко може побјећи ако крену у напад.

Како се спасити: Најбоље би било да их посматрате са сигурне удаљености. Иако су поприлично брзи, јако се лако уморе и одустану.

Поларни медвједи – Русија

Са својом мишићном структуром која је дизајнирана за снагу, поларни медвједи су познати по томе да могу без проблема из мора да изваде 300 килограма тешку фоку. Главно оружје су им канџе које су код одраслог мужјака дужине до 15 центиметара, а 42 комада зуба су ту да без проблема смрве било коју кост.

Како се спасити: Глумите да сте мртви. Да, медвједе не занима ништа што им не представља изазов. Само, питање је како глумити мртваца кад вас њушка опасна животиња тешка 500 килограма?

Пума – Калифорнија

Ове животиње су више у сродству с домаћом мачком него с краљем џунгле, међутим, то не значи да нису бијесне. Појешће било шта што им дође између очњака кад су гладне. У задњих 10 година забиљежено је 80 напада у Сјеверној Америци.

Како се спасити од: Учините све да будете виши, већи и гласнији.

Шкорпија – Мексико

Сви знамо да се треба држати што даље од ових малишана који могу убити човјека само једним болним убодом. Назовите то својеврсном осветом за све рођаке који су им заробљени на дну боце с текилом, али шкорпије убију у просјеку 3000 људи годишње у Мексику.

Како се спасити: Једноставно будите бржи од њега и лупите га ципелом. Жене, имајте на уму да је пета на штикли јако танка и да морате итекако добро да циљате.

Медуза – Филипини

Ови бескичмењаци, пулсирајуће кугле пуне отрова, убијају стотине људи годишње, а њих око 60 сваке године у овом рају на Земљи. Ако вас на Филипинима дохвати коцкаста медуза брзо се опростите од ближњих јер вам највјероватније нема спаса. Осим ако вас по хитном поступку не транспортују авионом у Аустралију.

Како се спасити: Можда ћете бити мета исмијавања пријатеља када се будете купали у ронилачком одијелу, али ћете ви бити ти који ћете се посљедњи смејати.

Велика бијела ајкула - Аустралија

Овај масивни створ може да тежи и до 1100 килограма, и лако ће вас растргнути са своја 222 оштра зуба. Коме треба радар? Ове океанске убице опремљене су са стварним шестим чулом које им, помоћу електромагнетног поља које емитују, открива све шта се и гдје помера. Годишње се забиљежи 100 напада бијеле ајкуле на људе. Иако САД има највећи постотак напада, у Аустралији је постотак смртности већи.

Како се спасити: Не можемо замислити зашто би се неко уопште купао у води гдје постоји и мала шанса од напада бијеле ајкуле. И не, ударац у нос неће је омамити.

Комарци – Африка

Ове досадне зујалице убију између 600.000 и милион људи сваке године убодом којим шире болести попут маларије и денга грознице. Иако се већина ових смрти догађа у Африци, ти комарци су постали опасни у било ком окружењу.

Како се спасити: Хм, ако идете у Африку понесите пуно спрејева против комараца.

Слијепи миш вампир – Венецуела

Као што сте и претпоставили, вампирски слијепи мишеви пију крв својих жртава док оне спавају. Међутим, они угризом преносе и бјеснило од чега годишње у Венецуели умире око 150 људи.

Како се спасити: Једноставно затворите све прозоре и врата и надајте се да вам ништа неће улетјети у собу.

Амерички крокодил – Флорида

Предатор који је на самом врху ланца исхране. Ништа му не може наудити осим добро наоружаног човјека, изразито су снажни и имају челичну чељуст. Чињеница је да би амерички крокодил без проблема убио и појео све горе наведене животиње.

Како се спасити: Трчите као да вам је посљедњи пут, и то у цик-цак. Овај „гуштерчић“ има јако кратке ноге које му онемогућавају да ради нагла скретања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана