Знате ли како је настала мјерна јединица "коњска снага"?

GS
Foto: X.com

Крајем 18. вијека, шкотски проналазач Џејмс Ват произвео је ефикасну нову парну машину. Тражећи начин да контекстуализује побољшања мотора, Ват је сматрао да би поређење перформанси његовог мотора са перформансама коња омогућило купцима да схвате вриједност новог проналаска.

Ват је радио са коњима у руднику угља. Он је процијенио да просјечна животиња може да премјести 100 килограма угља на удаљености од 30 метара за један минут.

Ват је такође процијенио да његова парна машина може да ради исти посао као десет коња и као таква има десет "коњских снага". То је значило да је његов мотор имао снагу којом је могао да помјера 1000 кг, дуж рударског окна, 30 метара сваког минута, или 100 кг дуж трасе од 300 м, ако је то било оно што је требало да уради, преноси б92.

Ово је добро одјекнуло код купаца, а Ватове тврдње о перформансама мотора формирале су основу за поређење са конкурентским инжењерима.

Убрзо су сви почели да мјере у коњским снагама, као разумну научну процјену снаге која је дефинисана тако да одговара маркетиншком приступу.

А према Џејмсу Вату, данас имамо званичну мјерну јединицу СИ (Међународни стандард) - ват, па је једна коњска снага једнака 746 вати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана