Зенво огорчен због фијаска свог модела у Top Gearу

BBC
Зенво огорчен због фијаска свог модела у Top Gearу

Након Тесле, још један произвођач аутомобила јавно се пожалио на третман који је његов модел имао у емисији Top Gear. Дански Зенво одговорио је на примjедбе које је на рачун супер-спортског модела SТ1 изнио Џереми Кларксон.

Top Gear познат је по томе што умије да оцрни и најскупље и најпрестижније моделе аутомобила. То је на својој кожи најбоље осјетила компанија Тесла Моторс чији је првенац, Roadster, претрпио оштре критике на тесту у овој емисији. Прича је касније добила и судски епилог након што је амерички произвођач поднио тужбу против куће BBC и аутора емисије.

У најновијем серијалу, на тесту се нашао модел ST1 малог данског произвођач супер-спортских аутомобила, фирме Зенво. ST1 ће имати премијеру на предстојећем женевском ауто-салону, а ријеч је о првом продукцијском моделу ове компаније који има 6.8 литарски V8 мотор са чак 1104 кс (812 kW) и максималним обртним моментом од 1430 Нм. Аутомобил из мjеста до стотке стиже за 3 секунде, и убрзава до максималних 375 km/h.

Иако је ST1 у првом дијелу теста оставио прилично добар утисак, ствари су кренуле наопако када се Кларскон пожалио на проблем са задњим кочницама. Након тога покварило се и квачило, а негативан утисак употпуњен је када се на фаровима појавила кондензација.

Аутомобил је враћен у Данску ради поправке а на поновљеној тест вожњи, отказао је вентилатор хладњака, па се у једном тренутку запалио мотор. Послије још једне поправке, ST1 је дошао у руке Стига и на влажној тест стази забиљежио разочаравајуће вријеме.

Као што и претпостављате, Зенво, који је у развој аутомобила чија је цијена око милион евра инвестирао значајна средства, није био срећан због оваквог приказа модела који тек треба да се појави на тржишту и поврати уложен новац. Попут Тесле прије неколико година, дански произвођач изнио је своју страну приче.

Према ријечима људи из те компаније, квачило је отказало јер је аутомобил прије тога био изложен "бесомучном дрифту" од стране возача Top Gearа. Што се тиче квара на хладњаку, Зенво тврди да је до њега дошло након више од једног сата интензивног тестирања возила прији великим брзинама. У том периоду, како кажу, потрошено је 50 литара горива.

Када је ријеч о резултату који је ST1 постигао на тест стази, Данци наводе да је ауто вожен на дан када је у Британији температура ваздуха била веома ниска, уз обилне падавине. Зенво тврди да је због неповољних временских услова возачима у појединим дијеловима земље чак савјетовано да тог дана уопште не возе.

Лоши временски услови и велика количина воде на стази, проузроковали су слабије пријањање задњих точкова, па коначни резултат не одражава праве могућности возила на стази, пожалили су се у данској компанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана