Због функције аутопилота Тесла мора да врати власници више од 100.000 евра

ГС
Foto: Тесла

Одлука суда у Минхену могла би да покрене лавину у Њемачкој, али и на цијелом континенту јер је очигледно да амерички произвођач аутомобила и даље има озбиљне проблеме са својим системом активне безбједности, који, нимало скромно, назива Аутопилот.

Наиме, суд у Минхену наложио је компанији Тесла да једној власници надокнади већину износа од 112 хиљада евра, колико је платила СУВ Модел X због проблема са функцијом Аутопилот.

Технички извјештај показао је да возило није препознавало препреке попут сужења пута због градилишта, као и да би повремено непотребно активирало кочнице у вожњи.

То би могло проузроковати огромну опасност у средиштима градова и довести до судара, наводи се у образложењу суда.

Теслини адвокати тврдили су да Аутопилот није дизајниран за градски саобраћај, а суд је контрирао устврдивши да није могуће да возачи ручно укључују и искључују ову функцију у различитим поставкама јер би то одвратило пажњу од вожње.

Америчка регулаторна тијела за безбједност на путевима истражују Теслину функцију Аутопилот након извјештаја о 16 несрећа, укључујући седам инцидената са повријеђеним особама и једну несрећу са смртно страдалом особом, у којима су учествовала возила са укљученим Аутопилотом, која су ударила у непомична возила хитне помоћи и возила за одржавање путева.

Тесла наводи да Аутопилот омогућава возилима да аутоматски коче и управљају унутар својих трака, али их не чини способним да сама возе, преноси B92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана