Због чега су Норвежани лидери у куповини електромобила?

Агенције
Због чега су Норвежани лидери у куповини електромобила?

Иако је Норвешка један од највећих произвођача нафте на свијету, њени грађани како из еколошких разлога тако и због бројних повластица, масовно купују електричне аутомобиле.

Норвешка влада, у намјери да смањи емисију гасова који доводе до ефекта стаклене баште, увела је низ олакшица за власнике електричних возила. Ове мјере уродиле су плодом и довеле до тога да издувни гасови из моторних возила у Норвешкој имају 10 одсто удјела у укупној емисији штетних гасова.

Норвешким путевима се тренутно креће преко 32.000 електричних возила.

Један од 160 Норвежана вози ову врсту аутомобила, што је највиша стопа у свијету. Удио електричних возила у укупној продаји нових аутомобила у Норвешкој од почетка 2014. године достигао је чак 13 одсто, што је својеврстан рекорд на глобалном нивоу.

Занимљиво је да је у марту Тесла С постао убједљивио најпродаванији модел аутомобила на мејсечном новоу у овој нордијској земљи, упркос релативно високој цијени.

Електрична возила изузета су од свих пореза, а њихови власници имају право да возе траком предвиђеном за јавни транспорт, да бесплатно користе гаражна мјеста као и да бесплатно пуне батерије на за то предвиђеним мјестима.

Влада ће ове подстицајне мјере задржати до 2017. односно док број електричних аутомобила не достигне 50.000. Уколико се овакав тренд куповине настави, тај број би могао да буде достигнут већ почетком 2015.

Оваква политика кошта норвешку државу око 500 милиона евра. Због тога је норвешки премијер Ерба Солберг недавно изјавио да ће влада морати да преиспита политику у погледу електричних аутомобила али је и обећао да ће у догледном периоду бити задржане неке пореске олакшице.

Тек што су заживјели, а већ почели да нервирају

Опрезан став норвешке владе је разумљив јер је недавно истраживање показало да се 48 одсто власника електричних возила у Норвешкој одлучило за куповину ове врсте аутомобила из економских разлога, 27 одсто из еколошких разлога а 12 одсто како би уштедјело вријеме проведено у саобраћају током гужви на путевима.

Електрична возила представљају 85 одсто саобраћаја у тракама за јавни превоз правећи неуобичајену гужву посебно у великим градовима, што све више иритира кориснике градског превоза.

"На хиљаде наших корисника губи вријеме у саобраћајним закрчењима због далеко мањег броја корисника електричних возила", сматрају представници предузећа јавног транспорта.

Проблем саобраћајних закрчења у тракама предвиђеним за јавни транспорт у којима су се сад нашла и електричних возила постаје све чешћа тема међу норвешким грађанима.

Представници норвешке Асоцијације за електрична возила сматрају да је прерано размишљати о укидању пореских и осталих олакшица за куповину електричних возила јер тржиште није довољно конкурентно у поређењу са тржиштем возила на фосилна горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана