Због чега кабриолети више нису интересантни купцима

Агенције
Због чега кабриолети више нису интересантни купцима

Осјећај слободе у вожњи по лијепом сунчаном дану, несметан поглед на околину и, најзад, привлачење пажње пролазника док се возите у кабриолету, одувијек су били најјачи адути модела са отвореним кровом. Ипак, према најновијем истраживању које је обухватило Европу и Северну Америку, продаја кабриолета опала је за половину у односу на 2007. годину.

Студија коју је спровео Аутофацтс показује да се број продатих аутомобила са отвореним кровом на овим тржиштима смањио са 827.000, колико их је испоручено 2007, на 444.000 кабриолета, колико је продато 2013. године.

Сматра се да је један од разлога оваквог помјерања на тржишту раст продаје СУВ и кросовер возила.

Ипак, аналитичари оцјењују да је главни разлог за мању продају кабриолета у Европи и Северној Америци, шира доступност модела са великим, покретним панорамским кровним прозорима, који су заступљени у свим аутомобилским сегментима.

На тај начин, купци могу да уз мању цијену у односу на кабриолете, добију возило са сличном наменом, у коме, кад пожеле, могу да имају осјећај вожње са отвореним кровом.

Неки произвођачи већ су препознали оваква тржишна кретања, па су почели да укидају поједине моделе кабриолета. Volkswagen, на примјер, не планира насљедника модела Еос, а извршни директор ове групације, Мартин Винтеркорн, изавио је да су за читаву VW групу довољна свега два кабриолета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана