Због чега Јапанци не купују америчке аутомобиле?

Агенције
Због чега Јапанци не купују америчке аутомобиле?

За разлику од америчког тржишта на коме се сваке године пласирају значајне количине возила јапанских произвођача, Американци Јапанцима успијевају да продају симболичан број аутомобила.

Поставља се питање шта спречава америчке произвођаче да остваре боље продајне резултате у Јапану? Automotive News је анализирао овај проблем на примjеру највеће америчке ауто-компаније, General Motors.

Продаја GM возила у Јапану никада није био лак посао, а чини се да је након масовних опозива због серијских кварова, данас тежи него икад.

Иако је GM 1996. на јапанском тржишту достигао свој максимум са 47.000 примерака (укључујући и Опел возила), кризне 2009. продаја је пала на свега 700 аутомобила, док је 2013. испоручено само 1.200 возила марки које послују у оквиру GM-а.

То је занемарљив број ако се зна да се у Јапану годишње прода око 5,4 милиона возила и да ова држава представља треће највеће тржиште аутомобила на свијету.

Најстарији и највећи продавац GM аутомобила у Јапану, компанија Џанасе, каже да је задржала у својој понуди моделе америчког произвођача само из сентименталних разлога.

"У питању је носталгија, с обзиром да наша фирма продаје аутомобиле марки Buick и Cadillac још од 1915. године", објашњава директор Такејоши Иде.

"Уз то, постоји и зрнце наде да ће интересовање за GM возилима у Јапану порасти", додаје он.

Компанија Џанасе важи и за највећег продавца Мерцедесових возила у тој држави, и један је од највећих дилера Аудија и BMW-а, а GM модели чине свега 1,4 одсто од њихове укупне продаје.

Због чега амерички произвођач има овако слабе продајне резултате у Јапану? Разлог није у додатним државним наметима, јер за разлику од САД, у Јапану увозни аутомобили не подлијежу царини.

Мада се Американци обично жале на неповољан однос валута двије земље и локалне прописе у вези са увозом иностраних аутомобила, Иде сматра да у GM-у не постоји довољно залагања за продају аутомобила на јапанском тржишту.

Он објашњава да се GM није чак потрудио да Јапанцим понуди већи број модела са "десним воланом" с обзиром да се у тој земљи вози лијевом страном пута. Chevrolet на примjер на јапанском тржишту има само два модела код којих је волан на десној страни - Sonic (Aveo) и Captivу, док премијум бренд, Cadillac, нема ни један.

"Поједине муштерије које се заинтересују за неки од GM модела, на крају одустану када виде да немамо верзију са десним воланом", каже Иде.

GM додуше има фабрике у којима се производе таква возила, али се оне налазе у Аустралији и Јужној Африци, а модели који се тамо производе не одговарају потребама јапанског купца.

Наиме, путнички аутомобили из Аустралије су превелики за јапанске скучене улице и градове, док се у Јужној Африци углавном производе пик-ап камионети.

Са друге стране, мали GM модели из Велике Британије не могу да конкуришу још мањим аутомобилима које јапанске компаније производе намиjенски за домаће тржиште.

У GM калкулишу да им се не исплати да праве већи број модела са воланом на десној страни за тржиште јапана, када се у тој земљи прода тако мало њихових аутомобила. Са друге стране, продаја се неће битно увећати док управо то не ураде, и тако настаје зачарани круг.

Ипак, Иде је оптимиста. Он вјерује да би продаја брзо порасла бар на 5.000 аутомобила , ако би GM понудио Јапанцима прикладан модел са десним воланом.

То би према његовим речима био добар почетак и осигурао би присуство GM-а у Јапану, јер носталгија неће бити довољан мотив да његова компанија дугорочно задржи америчке аутомобиле у понуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана