Завршено суђење, утврђено да ли је "Теслин" аутопилот одговоран за смрт возача

Танјуг
Завршено суђење, утврђено да ли је "Теслин" аутопилот одговоран за смрт возача

КАЛИФОРНИЈА - Суд у Калифорнији пресудио је данас да америчка компанија "Тесла" није крива по оптужби да је функција помоћника возача, аутопилота, у њеном аутомобилу изазвала смрт.

Пресуда је донета четвртог дана суђења, а дванаест чланова пороте гласало је децет према три за то да да возило "Тесле" није имало производну грешку, пренио је Ројтерс.

Ово се сматра великом побједом за америчког произвођача аутомобила, који се суочава са неколико других сличних тужби широм земље.

Случај су на суду у Калифорнији поднијела два путника због несреће 2019. године, који су оптужили компанију да је знала да је аутопилот био неисправан када је продала аутомобил. Компанија Тесла је тврдила да је несрећу изазвала људска грешка.

У грађанској тужби се наводи да је систем аутопилота довео до тога да је модел 3 власника Мајка Лија изненада скренуо са аутопута источно од Лос Анђелеса брзином од 105 км на сат, ударио у палму и запалио се у року од неколико секунди.

У тој несрећи Ли је погинуо, а његова два сапутника, од којих један тада осмогодишњи дјечак, тешко су повријеђена, показују судски документи.  Компанија "Тесла" је негирала одговорност, рекавши да је Ли конзумирао алкохол прије него што је сјео за волан и да није било јасно да ли је аутопилот био укључен у вријеме судара.

"Тесла" тестира и уводи на тржиште свој аутопилот и напреднији систем потпуно самосталног управљања, за који је извршни директор Илон Маск рекао да је кључан за будућност његове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана