Завирите испод хаубе новог МИНИ-ја

Агенције
Завирите испод хаубе новог МИНИ-ја

МИНИ за 2014. биће представљен 18. новембра у Великој Британији. Уочи премијере, објављени су први технички детаљи и спецификације мотора овог аутомобила.

Трећа генерација МИНИ-ја имаће у у почетку у понуди две бензинске погонске јединице. Троцилиндрични 1.5 литарски тњин-турбо мотор производиће 136 кс (100 kW) и 220 Нм максималног обртног момента (230 са overboost функцијом). Купцима ће бити доступан и четвороцилиндрични 2.0 литарски тњин-турбо агрегат са 192 кс (141 kW) и 279 Нм (300 Нм уз overboost).

МИНИ је најавио да ће се касније у понуди наћи и други бензински мотори, укључујући и оне најснажније за S и John Cooper Works моделе. Што се дизелаша тиче, на представљању МИНИ-ја за 2014. дебитоваће 1.5 литарски мотор типа common-rail, са директним убризгавањем, 116 кс (85 kW) и 269 Нм.

Саопштено је да је у поређењу са претходном 1.6 литарским дизел јединицом, нови мотор за 7 одсто економичнији и да ће, попут бензинских мотора, бити упарен са новим менуелним и аутоматским мjењачима.

Иако ће нова генерација МИНИ-ја бити већа у односу на актуелну верзију, маса аутомобила биће смањена захваљујући употреби челика веће чврстоће.

Биће унапређени и управљачки и кочиони систем, а захваљујући електронски подсивим амортизерима, возачу ће на располагању бити два мода ослањања. Један ће имати тврђе подешавање погодно за спортски вожњу, док ће други омогућити већу удобност приликом свакодневне вожње. МИНИ за 2014. биће постављен на UKL1 платформу коју ће дијелити са будућим BMW-овим моделима са предњим и погоном 4x4.

С обзиром да се на тестовима безбjедности све више пажње посвећује пjешацима, произвођачи аутомобила фокусирали су се на овај проблем. Тако ће нови МИНИ имати конструктивно рjешење које би требало да умањи тежину повреда код пjешака у случају саобраћајне несреће.

Ако возило удари пjешака при брзинама између 19 и 55 km/h, механизам који се налази испод поклопца мотора издиже хаубу како би се апсорбовала сила удара и ублажиле посљедице по пешака. Сличан систем, под називом “ваздушни јастук за пјешака” представио је 2012. године Волво на моделу В40.

Више детаља о моделу МИНИ за 2014. биће познато након премијере која ће се одржати 18. новембра у фабрици овог произвођача у Оксфорду.

Сазнајте више о МИНИ-ју за 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана