Зашто су BMW и Toyota потребни једно другом?

Агенције
Зашто су BMW и Toyota потребни једно другом?

BMW и Toyota потписали су крајем 2013. године споразум који предвиђа сарадњу на развоју новог спортског аутомобила, при чему би сваки од произвођача израђивао сопствену верзију тог модела. У међувремену, двије компаније и даље у држе у тајности детаље о овом пројекту

Најновије информације које је објавио Аутомобиле Магазине, позивајући се на извор из BMW-а, показују да будући спортски модел "неће бити супераутомобил, већ 'спортиста' са иновативним рјешењима који ће се производити у великим серијама".

За сада је познато и да ће конструкција аутомобила бити од лаких материјала, попут алуминијума и угљеничних влакана, а предвиђају се и значајне уштеде у маси компоненти.

Мала тежина возила, у комбинацији са напред постављеним мотором и задњим погоном требало би да гарантује да ће аутомобил имати добре возне карактеристике не само на стази већ и на регуларним путевима.

Исти извор наводи да ће за погон бити употребљен шестоцилиндрични мотор са компресором који производи близу 400 кс.

Toyotин спортски концепт ФТ1, који је представљен на ауто-салону у Детроиту почетком 2014.

Многи се питају због чега је BMW-у потребна Toyota у цијелој причи. Спекулише се је BMW заинтересован за хибридне погонске системе, технологију водоничних горивних ћелија, као и искуство Toyotе са спортским моделима попут Supre или Lexusа LFA.

Са друге стране, Toyota прије свега жели да искористи знање које BMW има када је ријеч о примени угљеничних влакана у конструисању аутомобила, али и динамичким карактеристикама возила.

На крају, за обије компаније је заједничко да им је што прије потребан спортски аутомобил који ће освјежити понуду у гамама њихових модела.

Прочитајте о првом Toyotaином моделу са BMW мотором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана