Зашто су аутомобили у Сингапуру најскупљи на свијету

GS
Foto: Motorist.sg

Цијена цертификата за посједовање великог породичног аутомобила у Сингапуру је досегла нови рекорд - износи 106.619 долара.

Прије 23 године је уведен десетогодишњи систем издавања цертификата за посједовање права посједовања (ЦОЕ), а што је мјера за смањење саобраћајних гужви. Потенцијални власници аутомобила морају имати ЦОЕ да би могли купити возило.

Цертификати се сваке двије седмице продају на аукцијама, а влада одређује колико ће цертификата бити пуштено у продају. Сингапур је овим системом, уз порезе и увозне даџбине, најскупља држава на свијету за куповину аутомобила.

Примјера ради, нови хибридни Toyota Camry са стандардном опремом кошта 182.430 долара. 

У цијену су урачунати ЦОЕ и порези те је ова цијена шест пута виша него у Сједињеним Америчким Државама. Постоје различите врсте цертификата - за мање аутомобиле, мотоцикле и комерцијална возила.

Цијене ЦОЕ у посљедњих неколико мјесеци досежу рекордне износе, јер је опоравак пандемије коронавируса узроковао раст потражње за аутомобилима. Овај раст се десио и због тога што је влада смањила попусте на цертификате за сљедећу годину, преноси Кликс

Најнижа цијена ЦОЕ износи 75.890 долара, што је троструко више у односу на 2020., када је током пандемије била мања потражња за новим аутомобилима. Тзв. "отворени" цертификати, који важе при куповини било које врсте аутомобила, такође су досегли рекордне цијене - 110.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана