Зашто се у неким земљама вози десном, а у некима лијевом страном цесте?

vidiauto.com.
Зашто се у неким земљама вози десном, а у некима лијевом страном цесте?

Велика Британија, Ирска, Аустралија и Јапан нису једине земље у којима се вози по лијевој страни цесте.

Погледајте на карту свијета у којим се све земљама вози по лијевој страни, иако је десна страна, као што је код нас, доминантније рјешење. Да се примјетити је да су некадашње британске колоније и даље задржале лијеву страну, пише vidiauto.com.

Саобраћај десном страном у двосмјерним путовима или улицама данас користи око 66,1% свјетског становништва, док 33,9% земаља користи лијеву страну.

Око 72% путова и улица користи саобраћај десном страном, док је лијева страна заступљена у 28%.

Зашто је то тако? Археолошка истраживања говоре да се саобраћај у давна времена одвијао по лијевој страни из разлога што су коњаници и возачи коњских запрега били дешњаци.

На тај су се начин коњаници могли и руковати или пак извадити мач и тако се бранити. Тек у 19. вијеку у континенталној Еуропи долази до вожње по десној страни, а за то је заслужан Наполеон.

Наиме, Наполеон је био љевак, тако да је његова војска морала марширати десном страном из разлога што је хтио да му рука у којој је држао мач буде ближа непријатељима.

У Хрватској се на цестама може возити моторна возила која имају волан на десној страни, а Правилник о техничким условима возила у промету на цестама не прописује обавезу на којој се страни управљач мора налазити.

У Србији није допуштено возити возило с управљачем на десној страни, а недавно је такво правило увела и Пољска, али ју је Европска комисија пријавила Европском суду правде.

У Европи се вози лијевом страном у четири државе: Великој Британији, Ирској, Малти и Кипру, а занимљиво је да се и у Јапану вози лијевом страном, иако то није била британска колонија (разлог је што су им жељезницу пројектирали углавном Британци).

Русија и Португал прешли су на десну страну почетком 20. вијека, а Аустрија и Чехословачка крајем 30-их година (након окупације од стране Њемачке). Ускоро је и у Мађарској дошло до промјене на десну страну.

Каква је разлика између возила с воланом на лијевој или десној страни? Можда сте помислили да је све окренуто наопако, али нисте у праву.

Мјењач се, јасно, налази у положају за управљање лијевом руком, али распоред брзина је идентичан. Исто тако, и папучице су на истим мјестима. Разлика је у вожњи аутомобила с воланом на "погрешној" страни, односно претјецању кад је доста теже имати прегледност испред себе, па је тада и потребан највећи опрез.

На крају кренимо с тврде подлоге на мокру, односно у ваздух - бродови и авиони обавезно се држе лијеве стране. А пјешаци се требају држати друге стране, како би увијек били окренути лицем према возилима која им долазе из супротног смјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана